Mérnökből művész.

Tatsuo Horiuchi japán művész, aki elképesztő alkotásokat készített az utóbbi 20 évben. A 82 éves úr nem vásznat használ, hanem a legegyszerűbb számítógépes programokkal dolgozik, ami elnézve a műveit, egészen hihetetlennek tűnik.

Horiuchi nem szeretett volna drága festőkellékekkel vagy bonyolult programokkal dolgozni, tökéletesen megelégedett a Microsoft Paint-tel és más Microsoft programokkal, mert szerinte ezek rengeteg funkcióval rendelkeznek és egyszerű használni is őket. Az így elérhető, szimpla rajzolóprogramokkal festi meg Japán vidéki életét: a virágzó domboldalakat, részletesen kidolgozott hegyeket, rózsaszínbe borult cseresznyefákat, végtelen erdőket.

Miután Horiuchi 2000-ben nyugdíjba vonult, több időt tudott az alkotásnak szentelni. Korábban orvosi eszközökkel foglalkozott. Egyébként nem tervezett leállni a munkával, több helyre is jelentkezett, de sehol sem akadt állás egy nagypapának. Az egyik helyen egy megbeszélésen látott egy színes dokumentumot, ami arra ösztönözte, hogy ő is kipróbálja ezt a fajta művészetet, de mivel nem volt ebben tapasztalata, mindez komoly kihívásnak tűnt. 10 évre tervezte, hogy elsajátítsa a módszereket, azonban rekordsebességgel fejlődött. Először a technikáját tökéletesítette egyszerű dolgok, például sárgarépa, retek rajzolásával.

„Még ha azt is gondolod, hogy az érzékeid szerint rajzolsz egy képet, a kontúrokat matematikai formulák alapján húzod – mondja Horiuchi.” Mivel a maga is mérnök, hozzáteszi, hogy a részek készítése és összeillesztése mindig is a munkája volt. Még ha csak egy 1 mm-es csavarról beszélünk is, nem lesz a végső termék megfelelő, ha kijön egy apró csavar. Minden egyes kis részlet fontos, körültekintéssel kell azokat elkészíteni.

Képek: Pasokonga / Tatsuo Horiuchi