Jótékony kézimunka.

A ’Kötögetés királynőjének’ is nevezik: a 93 éves üknagymama valóban az egész napját a kötőtűk csattogtatásával tölti, elképesztő alkotások kerülnek ki a kezei közül.

A norfolki Margaret Seaman 8 hónapon át kötötte legutóbbi munkáját, a londoni királyi rezidenciát.

Az 1.8 méteres Buckingham palota nem kevés fonálból készült, a becslések szerint kb. 100 gombolyagból – ezeket az asszony adományként kapta. Az alkotáson megtaláljuk az őröket, a jellegzetes bundás sapkával a fejükön, de a bámészkodó járókelők sem hiányoznak a kompozícióból. A legnehezebb állítólag a kapu elkészítése volt.

Fotó: SWNS

A tündéri asszony szereti a kihívásokat és annak örül, ha van dolga, ami feladatot ad neki. 4 gyermeke révén 13 unokával, 2 dédunokával és egy pici fiúcska ükunokával büszkélkedhet. A norfolki özvegy már nehezen jár, sajnos a kertben már nem tud tevékenykedni és sétálni sem megy, de ülni és kötni még minden gond nélkül képes.

Fotó: SWNS

Margaret azután csatlakozott egy kötögető klubhoz, hogy elvesztette 86 éves férjét, Fredet. A nő korábban egy vidámpark tulajdonosaként dolgozott, és akkor kapta a szárnyára a hírnév, amikor napi 13 óra munkával, 2019-ben elkészítette a sandringhami rezidencia épületét.

Fotó: SWNS

Margaret a 74 éves lányával él. Elmondása szerint napi 8-9 órát köt, majd lefekszik, de még az ágyban is kötöget 3-4 órát.

Fotó: SWNS

Általában minden a fejében van, nem szakítja meg a munkát azért, hogy leírjon dolgokat, úgy érzi, hogy az csak időpocsékolás lenne. Egyszerre egyébként 5-6 alkotáson is dolgozik és ha valamelyikkel elakad, akkor félreteszi és egy másikat vesz elő.

A kötögetés számára a jótékonykodás eszköze is, legújabb munkájával egy új gyermek hospice kórháznak gyűjtött felajánlásokat.

Margaret egyébként valódi híresség a lakóhelyén, akit még az utcán is megállítanak. Példaképe fiataloknak és időseknek egyaránt, 2021-ben egy díjat is kapott, amit a cornwalli hercegnétől, vagyis Kamillától vett át.