Nem játékszerek.

Dánia példamutató lépést tett az állatok védelme érdekében. Miközben egyre több ország tiltja be a cirkuszi állatok alkalmazását, a skandináv állam úgy döntött, hogy ők inkább arra költenek, hogy ezek az állatok minél jobban érezzék magukat.

2019 augusztusában a dán kormány nem kevesebb, mint kb. 500 millió forintnyi összeget költött az ország utolsó 4 cirkuszi elefántjára. Ezek az elefántok most már békés, nyugodt körülmények között tölthetik a nyugdíjas éveiket.

Ramboline, Lara, Djunga és Jenny – így hívják a 4 ormányost. Az elefántok a Circus Arena-ban és a Circus Trapez-ban dolgoztak. Most egy átmeneti időre (6-8 hónap) egy állatmenhelyre kerülnek, miközben kialakul a végleges otthonunk: a Knuthenborg Safari Park-ban felkészülnek érkezésükre. Kellemes helyet építenek számukra, nagy területtel, ahol szabadon mászkálhatnak.

Azt, hogy a dán kormány milyen elszánt volt abban, hogy az elefántoknak szebb nyugdíjaskort biztosítson, mi sem mutatja jobban, minthogy Ramboline-nal például a legjobb barátja is együtt költözhet. Ali, a teve nem volt az eredeti terv „része”, azonban amikor a hivatalnokok meghallották, hogy az ormányosnak van egy „örök barátja”, és kiderült, hogy Ramboline kollégája is épp otthont keres, akkor Alit is örökbe fogadták. Egy parlamenti megbeszélés alkalmával a miniszterelnök, Mette Frederikse említette meg, hogy mindenki úgy érzi, rossz lenne a két állatot elválasztani egymástól, így együtt költöztek, és most már életük végéig közösen tölthetik a napjaikat.

Közzétette: Mogens Jensen – 2019. augusztus 31., szombat

Közzétette: Mogens Jensen – 2019. augusztus 31., szombat

Noha Dániára még ennek ellenére vár a végső lépés, az állatmunka betiltása a cirkuszokban, számos más ország már megtette ezt. 2020. január 19-én Anglia léptette hatályba az új törvényt, amely betiltja a vadállatok alkalmazását szórakoztató célra a cirkuszokban. Ausztria, Costa Rica, Mexikó, Skócia, Peru csak néhány azon országok közül, ahol hasonló tilalmak vannak érvényben. Az, hogy állatokkal nem dolgozhatnak, nem jelenti, hogy kevésbé látványosak vagy vidámak a produkciók, a cirkuszok ugyanis megtalálják a megoldást a szórakoztatásra. Németországban például hologramokat használnak élő állatok helyett.

A kiemelt kép illusztráció.