Mivel a kezdeti tünetek eléggé hasonlóak, nehéz eldönteni, mivel is állunk szemben.

Szorító érzés a szegycsont mögött, mellkas fájdalom, hevesen dobogó szív, levegő után kapkodás és halálfélelem is megjelenhet pánikroham és szívroham esetén is. Mivel a szívinfarktusnál minden perc számít, fontos, hogy időben felismerjük mikor nagy a baj!

A szívroham esetében a koszorúerek beszűkülnek, vagy teljesen elzáródnak, aminek következtében a szív nem kap elegendő oxigént, így a szívizmok egy része vagy egésze elhal. Lehetőség szerinti azonnali beavatkozást igényel, különben könnyen végzetessé is válhat! Az infarktus a mellkasi fájdalom és egyéb tünetek megjelenése előtt is általában órákkal, napokkal is már mutatja magát, ahogy csökken a szív oxigénszintje, indokolatlan fáradékonyság, alvászavar, mellkasi nyomásérzés vagy a gyomorrontáshoz hasonló fájdalom jelenik meg, majd sportolásra, mozgásra, terhelésre, vagy stresszre egyre intenzívebbé válnak a panaszok. A szúró fájdalom felerősödése, a karokba, vállakba, hátba való kisugárzása, a hideg veríték megjelenése és a szédülés már egyértelmű jele, azonnal hívjunk mentőt!

A pánikroham ezzel szemben ugyanezekkel a tünetekkel, de általában nyugalmi állapotban jelenik meg, hirtelen és erőteljesen csap le, akár egy rossz hír vagy más stressz is kiválthatja, majd lassan, fokozatosan enyhülni kezd. Szabad levegőn, mélyeket lélegezve perceken belül csillapodnak a panaszok, a nyugtató szavak és pár korty víz is enyhíthet a rossz érzésen, míg 15-20 perc elteltével teljesen elmúlik.

Ha valaki bizonytalan a kiváltó okot illetően, inkább azonnal tárcsázza a segélyhívót! Szívroham esetén minden perc számít!

Forrás: MedicineNet