Az IQ (intelligenciahányados) és az EQ (érzelmi intelligencia) mellett a DQ is fontos szerepet játszik az életünkben.

A legkisebbektől a legidősebbekig mára már mindenki használja a technika vívmányait; az internet, a mindenkit összekötő háló az egyik legcsodálatosabb és egyben legveszélyesebb dolog, amit ember alkotott.

A digitális intelligencia azon képességek összefoglaló neve, amelyek segítenek boldogulni az elektronikus világban. A következő készségekből épül fel:

Digitális

  • identitás

Azaz a jelenlétünk az online térben, amit magunkból mutatunk másoknak.

  • használat

Ez az egyensúly és mérték megtalálása a virtuális jelenlét és a valós életünk között.

  • biztonság

A virtuális fenyegetések (hackelés, online csalások, adathalászat) felismerése, elkerülése, kezelése.

  • magabiztosság

A megjelenő problémás tartalmak (zaklatás, radikalizálódás) kezelésének képessége.

  • érzelmi intelligencia

Jó online kapcsolatok kiépítése másokkal az empátia segítségével.

  • kommunikáció

A másokkal való társalgás, kommunikáció hatékonysága a média segítségével.

  • műveltség

Az  írás megfelelő használata, a hasznos tartalmak megtalálásának és felhasználásának képessége.

  • jogok

A személyes és törvény által biztosított jogok ismerete.

Ezek a szociális, érzelmi és kognitív képességek segítenek abban, hogy ne vesszünk el egykönnyen a virtuális térben. Szerencsére mindegyik fejleszthető, így magunk is tehetünk a biztonságos felhasználás érdekében.

Amíg számítógépünket vagy mobiltelefonunkat felvértezhetjük különböző vírusirtókkal vagy tűzfalakkal a kéretlen kártevőkkel és csalókkal szemben, addig a lelkünk védelme már nem ilyen egyértelmű. Sokan találkoznak az interneten nyilvános vagy arctalan, olykor álnéven futó profilok mögé bújt emberek agressziójával, ami megnyilvánulhat zaklatásban, kirekesztésben, bántalmazásban, megalázásban, kiközösítésben, csúfolódásban, megfélemlítésben is. Ezt az angolban “cyberbullying”-nek nevezik és magyarul nincs is igazán rá szó, annyi mindent foglal magában, de talán az “internetes zaklatás” áll hozzá a legközelebb.

Az ártalmatlan csipkelődéstől a komoly zaklatásokig széles skálán megtalálható jelenségről van szó, ami minden korosztályt érinthet, de talán a gyerekekre a legveszélyesebb.

Egymás figyelembevétele, tisztelete és megbecsülése a neten is elvárható! Az írott és íratlan szabályok betartása, a trágár és támadó kommunikáció mellőzése, a véleménykülönbségek kulturált kezelése mindannyiunk érdeke. Azért, mert a képernyő mögött ülünk, még ugyanazok az emberek vagyunk, így ne tegyük az online térben sem azt, amit a való életben nem tennénk meg!

Forrás: World Economic Forum