Illóolajok.

Talán nem olyan közismert, hogy a fenyő egyben gyógynövény is. Pedig a népgyógyászat évszázadok óta alkalmazza hajtásait, leveleit, különböző légzőszervi panaszok esetében. A fenyőfélék közül leginkább az erdeifenyőt használják gyógyászati célokra, de a luc-, a jegenye, a vörös- és a törpefenyő hajtásait is szedik.

A fenyőt sokféleképp segíthet: az illóolajai fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető hatásúak, ezért főként légúti betegségeknél bevethetőek. Ezen túl idegnyugtatók, stresszoldók, krémekben bőrnyugtatók, gyulladáscsökkentő hatásúak.

A fenyőhajtásokból készülhet tea, forrázat, főzet, amit kortyoltathatunk, de inhalálásra is alkalmazhatunk. Felszakítja a letapadt nyákot, tisztítja a légutakat, gyulladáscsökkentő hatású. A tea nem csak köhögésre, de reuma, köszvény esetén is ajánlható. Mivel serkenti a vérkeringést, magas vérnyomás esetén a fogyasztása tilos!

A hajtásokból készülhet szörp vagy főzés nélkül cukor, méz segítségével sűrű szirup is, a cukor ugyanis kioldja a levelekből a hatóanyagot. Különlegességet jelent a fenyőzselé. Ezt úgy készítjük, hogy 500 g zsenge hajtáscsúcsra öntünk annyit vizet, ami épp ellepi és rácsavarjuk egy citrom levét. Hagyjuk állni egy éjszakára, majd törjük át szitán. Három reszelt almával és szükség szerint némi pektinnel főzzük készre. Lekvárként kenyérre kenhető, de akár hús mellé is fogyasztható.

A méhek által készített fenyőméz értékes anyagokkal van tele, de jó minőségű mézbe tett zsenge fenyőhajtásokat érlelve is ízletes mézet kapunk.

A fenyőlevelek fürdővízbe téve a reumatikus, ízületi panaszokat is enyhítik.

Forrás: Patikamagazin.hu