Mecsek, Gerecse, Bakony.

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a medvehagyma (Allium ursinum) fogyasztása. Ez a tavasszal előbújó növény gyógyhatással is bír: fogyasztása kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen használható, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, a vért és a húgyhólyagot. Ráadásul annyira finom, készülhet belőle leves, főzelék, pogácsa, kenőkrém … bármi!

A legfontosabb, hogy biztonságosan felismerjük a leveleket, ugyanis könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal.

Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni. Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése: ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.

A gyűjtésnek is vannak szabályai. Nem árt tudnunk, hogy hazánkban fejenként, naponta max. 2 kg medvehagymát gyűjthetünk (de nyugodjunk meg, ez elég sok). Medvehagymát állami erdőben, saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők.

Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét. Vásárlóként könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Jó gyűjtögetést mindenkinek!

Forrás: NÉBIH