Ahány nyúl, annyi szokás.

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a húsvét mindenhol locsolkodással, hímes tojással és sonkaevéssel jár. A tavaszi ünnephez világszerte gazdag, időnként meglepő szokások tartoznak.

Nézzünk körbe a nagyvilágban!

1. Korbácsolás fűzfaággal Csehországban és Szlovákiában

A lányoknak és asszonyoknak nem tanácsos az utcán járnia húsvét hétfőn Csehországban és Szlovákiában, ilyenkor ugyanis a fiúk és férfiak fűzfaágakkal vándorolnak, amelyekkel elnáspángolják a nőneműeket. Az ágak díszesek, szalagokkal dekoráltak és a velük való korbácsolás állítólag jó egészséghez, szépséghez segíti a lányokat.

2. Bárány alakú vajgombóc Oroszországban

Oroszországban a húsvéti menühöz vaj is jár, amelyet bárányalakúra formáznak. Az ősi időkben szerencsés ómen volt báránnyal találkozni. A juh ugyanis biztosan nem a Sátán álruhában, hiszen az Ördög minden állat alakját felveheti, kivéve a bárányét.

3. Erszényes nyúl csokiból Ausztráliában

Az erszényes nyuszik (bilby) védelme érdekében a cukrászdák ezen a napon csokoládé erszényes nyulakat készítenek, hogy felhívják a figyelmet a különleges faj populációjának csökkenésére.

4. A világ legnagyobb húsvéti omlettje Franciaországban

Húsvét hétfőn Haux lakói általában 4500 tojásból készítenek omlettet egy gigantikus serpenyőben. Az ételből 1000 ember lakik jól. A családok még otthon törik fel a tojásokat, majd összegyűlnek a főtéren és egybeteszik az alapanyagot, hogy közösen készítsék el a tradicionális ebédet. És vacsorát. Valamint reggelit másnapra…

5. Locsolkodás Magyarországon

Jól tudjuk, hogy nálunk ilyenkor házról-házra járnak a fiúk és férfiak, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Hollókőn mindehhez népviseletbe öltözött lányok és fiúk is tartoznak, előbbieket egy vödör vízzel próbálják nyakon önteni a legények.

6. Boszorkányok Finnországban

Finnországban a gyerekek boszinak öltöznek és az utcákat járják seprűjükkel, kincsek után kutatva. A tradíció onnan ered, hogy a hiedelem szerint a boszorkányok Németországba repülnek és a Sátánnal fickándoznak. Nagy tüzeket is raknak ilyenkor, hogy elűzzék őket.

7. Dohányfák Pápua Új-Guineán

A ködös, párás dzsungelekben a csokinyúlnak nem jut szerep, ezért a templomok előtt álló húsvéti fákat dohány- és cigarettarudakkal dekorálják. Ezeket az istentisztelet után kiosztják.

8. Keresztrefeszítés és ostorozás a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken néhány elkötelezett katolikus ön-keresztrefeszítéssel és önostorozással „köszönti” a húsvétot. Vélekedésük szerint ez segít a megtisztulásukban és megszabadítja őket a világ bűneitől. A katolikus egyház hiába próbálja ezt a hagyományt visszaszorítani.

9. Görögországban csak piros lehet a tojás

Görögországban nem a színes tojások hódítanak, itt kizárólag piros lehet a húsvéti tojás. A piros az élet színe, de Jézus vérét is szimbolizálja. A tojás a megújulás jelképe, a piros tojás üzenete a győzelem a halál felett.

10. Norvégiában ez a krimik ideje

A skandináv országban a tévében ilyenkor krimiket adnak és számos detektívregény ekkorra időzítve jelenik meg. Az emberek kiszabadulnak a hegyekbe és olvasnak, tévéznek, nyomoznak. Még a tejesdobozokon is rövid történetek tűnnek fel. A fura szokást 1923-ban egy bergeni vasúton játszódó történet óriási népszerűsége indította el.

11. Hatalmas nyúlvadászat Új-Zélandon

Amíg a világ többi részen a tojásokat keresgélik, addig a távoli Új-Zéland lakói fegyvert ragadnak, hogy megszabadítsák a termőföldeket az invazív kártevőktől. Többszáz vadász hajt a trófeára, ami pénzjutalommal jár.