A hideg, édes finomságot mindenki szereti.

A nyári forróságban különösen jól esik otthon is előkapni a fagyasztóból és vígan bekanalazni. Bár boltban megszámlálhatatlanul sok ízben, fajtában és árban lehet kapni, házi kivitelben viszont tetszés szerint ízesíthetjük és biztosan tudjuk, hogy mi kerül bele. A gyümölcs lehet valóban gyümölcs, nem csak aroma, és a cukor mennyiségét is mi szabjuk meg. Lássunk pár könnyen elkészíthető alapreceptet.

Sok fagyi alapját a tejszín adja, ami elég zsíros ugyan, de minél több van benne, annál krémesebb lesz. Ezt lehet fokozni sűrített tejjel, mascarponéval, vagy joghurttal.

Citromos fagyi

  • 2 nagy citrom leve és héja
  • 20 dkg porcukor
  • egy nagy pohár natúr joghurt
  • 4 dl tejszín

A citrom héját mosás után le kell reszelni, majd a kinyomkodott levével együtt beletenni a natúr joghurtba a cukorral együtt. Ha egy picit így félretesszük az jót tesz neki, hogy az ízek találkozzanak. Utána a felvert tejszínt is alaposan belekeverjük és az egész massza mehet zárható dobozban mehet a fagyasztóba.

A tökéletes házi fagyi trükkje abba rejlik, hogy a teljes lefagyás előtt időközönként át kell keverni kézzel vagy géppel, hogy elkerüljük a kikristályosodást!

Ugyanez az alap recept finom lesz más gyümölcsökkel is: eper, málna, barack, vagy amit szeretünk.

A másik trükk, hogy kicsit édesebbre csináljuk, mint amúgy szoktuk, mert a fagyással az ízek kicsit tompulnak!

Azoknak, akik cukorproblémájuk van helyettesíthetik édesítőszerrel is.

Diétához is remekül passzol egy ilyen könnyed piros gyümölcsös fagyi:

  • 20 dkg eper
  • 20 dkg málna
  • 10 dkg ribizli
  • 6 evőkanál édesítőszer
  • 4 pohár natúr joghurt
  • kevés őrölt fahéj ízlés szerint

Mint látszik a tejszín sem kötelező. itt a gyümölcsök dominálnak. Érdemes a gyümölcsök felét leturmixolni és úgy adni a keverékhez, a másik felét pedig kisebb darabokra vágva hozzáadni. Itt is mint az előbb, a keverés után irány a fagyasztó!

A túró is illik a házi fagyiba, összetörve a gyümölcsfagyikhoz is keverhetjük, de önálló ízként is megállja a helyét.

A habtejszín kiváltható kókusztejjel is, ha valakinek problémája van a tejjel. 

A fagylaltszendvics a gyerekek kedvence lesz:

  • 1 nagy csomag keksz (háztartási, vajas, vagy amilyet szeretünk, csak legyen téglalap vagy négyzet alakú)
  • 1 adag saját készítésű valamilyen fagyi alap (lásd fentebb)

Ebben az esetben egy tepsiben fektessük le a keksz egyik felét, majd jöhet rá a finom massza, amit előkészítettünk, majd rá a keksz másik fele. Így mennek be a fagyasztóba és másnapra már vághatjuk is fel az ínycsiklandó fagylaltszendvicset.

Az ízek variációi szinte végtelenek, merjünk kísérletezni!