Automata bevásárlókocsi.

Serve, azaz Szolgáló a neve annak a kis robotnak, amelyet a Postmates nevű cég fejlesztett ki. A robot nagy szemei és vidám sárga színe igen vonzó, ráadásul elintézi helyettünk a bevásárlást, vagy hoz egy kávét nekünk, ha arra vágyunk.

Amikor Serve megjelenik az ajtónk előtt, vagy az irodánkban, a telefonunkra vagy egyéb kütyüre letöltött applikáció segítségével tudjuk a kódot beütni és kinyitni a tárolóját, így juthatunk a benne lévő árukhoz.

A robot teherbírása akár 23 kg is lehet, és egy feltöltéssel 48 km-t képes megtenni.

A Serve lézer alapú távérzékelést (LIDAR) és kamerákat használ a navigációhoz, és állítólag biztonsággal közlekedik a gyalogosok között, sétálós tempóban, sőt, ki tudja kerülni a tereptárgyakat, így például a tűzcsapokat. Azonban egy humán operátor is készenlétben áll, hogy be tudjon avatkozni, ha szükséges. A robot rendelkezik segítségkérő gombbal is, sőt érintőképernyővel, amelyen videóbeszélgetést folytathatunk.

A Serve a tetején megtalálható világító gyűrű segítségével adja a környezete tudtára, hogy éppen melyik irányban fog elfordulni.

A Postmates úgy tervezi, hogy hamarosan jó néhány városban már be is veti a kis robotot, elsőként San Franciscoban próbálják megszerezni az ehhez szükséges engedélyeket.

Forrás és képek: blog.postmates.com