Ma múzeum. 

A mexikói festőnő, Frida Kahlo egyike a legnépszerűbb modernkori művészeknek, nálunk is tömegek álltak sorba a kiállításon, ahol a képeit láthattuk.

A világ számos pontján akad egy-két emléktárgy a művésztől, de a rajongók legkedveltebb zarándokhelye egyértelműen Frida szülőháza, a Kék Ház, vagyis a La Casa Azul, Mexikóvárosban.

Fotó: Library of Congress/Wikimedia Commons

Frida szülőhelye, gyerekkorának színtere, és halálának helyszíne is ez a kék házikó, meghatározó szerepet játszott a művésznő életében.

Fotó: Elijah Lovkoff
Fotó: : Anagoria/Wikimedia Commons

Apja, Guillermo építette 1904-ben. Mivel a kislány beteges volt, sok időt töltött otthon. 6 éves korában például 9 hónapot feküdt az ágyban. A 18 évesen elszenvedett baleset következtében, a törések miatt kényszerült szobafogságra, unalmában festeni kezdett. A plafonra egy tükröt erősített, így tudta saját magát is lefesteni.

1931-ben Kahlo elköltözött és hozzáment a szintén festő Diego Rivera-hoz. 8 évvel később, amikor elváltak, a nő visszaköltözött a Kék Házba. Nem sokkal később újra összeházasodtak, és miután Frida apja elhunyt, beköltöztek a szülői házba és felújították-átalakították azt. Prekolumbián szobrokkal töltötték meg az udvart, műhelyt építettek és a fehér házfalat kobaltkékre festették át.

Két alkotó ember keze nyomát viseli az épület.

Fotó: BondRocketImages
Fotó: Anton_Ivanov
Fotó: Anton_Ivanov
Fotó: BondRocketImages

4 évvel a felesége halála után Rivera a mexikói államnak adományozta a házat, hogy múzeummá alakítsák. Ma a Frida Kahlo Múzeum a világ minden részéről vonzza az érdeklődőket.

Fotó: Anton_Ivanov
Fotó: Anton_Ivanov
Fotó: Anton_Ivanov
Fotó: Anton_Ivanov

A látogatók megtalálják itt Frida életének mozaikjait, az alkotó légkört, a mexikói népművészet nyomait, a spanyol hódítás előtti idők emlékeit, a trópusi növényzetet, a tradicionális kék-sárga kerámiákat, Kahlo legendás ruháit, a személyes tárgyak sokaságát.