Erősebb csontok, jobb memória, feszesebb izmok.

Téved, aki azt hiszi, hogy a balett csak a gyerekeknek és fiataloknak való! Egyre népszerűbb a felnőttek között is, sorra indulnak kurzusok idősebbeknek, akár 60, 70 év felettieknek is.

Amikor például a profi balerina, Vanessa Woods lába megsérült és nem tudott táncolni egy darabig, elhatározta, hogy olyan embereknek fog órákat tartani, akiknek a fizikai képességei megváltoztak. Néhány balettlépést még módosított is annak érdekében, hogy azokat ülő helyzetben is végre lehessen hajtani.

De nem ez az egyetlen lehetőség a szenioroknak: az Egyesült Királyságban működő Királyi Táncakadémia például Senior Swans, azaz Szenior Hattyúk néven indított kurzust. Ez a program kifejezetten 50 felettieket várt és hamar rendkívüli népszerűségre tett szert.

Az idősebbek számára számos előnnyel jár a balettozás.

Azok, akik rendszeresen ballet táncolnak, szebb testtartásról, élesebb memóriáról, jobb egyensúlyról számolnak be. Összetett a feladat, mivel a gyakorlatokat, kombinációkat meg kell jegyezni, a test mozgásait koordinálni szükséges a zene ritmusára. A tánc segít az izmok feszesítésében, a csontok erősítésében, sőt a demencia elleni harcban is, ráadásul kisebb a sérülés veszélye, mint más mozgásformáknál. Tudományos vizsgálatok szerint a balett hozzájárul a test és a lélek egészségéhez és jólétéhez.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Senior Swans Ballet ® (@seniorswansballet) által megosztott bejegyzés

A Szenior Hattyúk a klasszikus balettórák felépítését követik.

A fő különbség az, hogy nincsenek benne ugrálások (vagy csupán erősen átalakítottak), hogy az ízületeket védjék. Az órákban sok nyújtógyakorlat és kreatív mozgásos feladat kap helyet, így élénkítenek, megnyugtatnak, kihívást jelentenek és elégtételt adnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Senior Swans Ballet ® (@seniorswansballet) által megosztott bejegyzés