7 hónapnyi kézműveskedés.

Az Észak-Írországban található Cloughmills nevű városka első ránézésre éppen olyan, mint a többi. Azonban a lakói révén mégis híres lett a nagyvilágban – egészen pontosan a Horgolóklub lelkes hölgyei révén. A kézimunkázó asszonyok ugyanis nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy elkészítik a település makettjét – horgolással.

A fonálból készült házak 7 hónapnyi munkát adtak a klubtagoknak. A mintegy 30 asszony 2017-ben alkotta meg a makettet.

A klubot kb. 7 évvel ezelőtt alapító May Aitcheson célja eredetileg az volt, hogy az idősebb embereknek társaságot biztosítsanak, miközben a kézügyességet fejlesszék, horgolás útján. Néhány éve Aitcheson Cushendall-ban, egy közeli, hasonló településen járt, ahol meglátott egy modellt a faluról, és ez inspirációt jelentett számára.

A hölgyek tehát nekiláttak bejárni a települést és fotózták az épületeket, kerteket, tereket. Ezt követte maga a horgolás, először kartondobozokból elkészítették a házakat, majd ezekre került a borítás.

Olyan részek is készültek, amelyek már nem léteznek a valóságban – egy régi ruhagyár épületén például mindnyájan dolgoztak.

Egyre több és több alkotórész készült el, végül összeállt az egész városka. Olyan nagyra nőtt, hogy ki sem fért az ajtón, így ott maradt a teremben, és ott is lesz addig, amíg érdeklődők lesznek.

Aitcheson és társai többféle technikát alkalmaztak, hogy a különféle anyagokat megjelenítsék. Minden részletre ügyeltek: készült focipálya, sövény, kút, templom, állatok – valóban az egész várost megörökítették.

Forrás: www.bbc.com és www.amusingplanet.com