Gondoskodás.

Sok idősebb elszigeteltnek érzi magát, és úgy véli, hogy ő már haszontalan, nem csinál semmit a mindennapokban. Pedig ez nem így van, ne hagyjuk, hogy a társadalom fontos tagjai magányosan, életuntan töltsék a napjaikat! Számukra is nagyszerű lehet, ha megismerkednek a kertészkedés alapjaival – sosem késő elkezdeni!

Az idősebbek esetében fontos, hogy könnyen kezelhető, viszonylag igénytelen növényeket válasszanak, mert nagyobb sikerélményt ad, ha megmaradnak, terjednek a kertben, balkonon.

A szín, az illat is fontos lehet – nagyon motiváló, ha a méheket, pillangókat is vonzzák a virágok. Nem csak látványnak szép, de a környezetünkért is sokat teszünk méhlegelő virágok ültetésével.

Nem csupán kinn töltjük az időnket a szabadban, de lehetőségünk nyílik megfigyelni a növekedést, az élet csodáját is. Felelősek vagyunk a növényeink életéért, törődhetünk velük, gondoskodhatunk róluk.

A kertészkedés emellett számos pozitív hatással rendelkezik, például megszabadít a stressztől és terápiás jelleggel bír. Akár hisszük, akár nem, a kertészkedés csökkenti a fájdalmat és felszabadítja a lelket! Amikor az emberek a földhöz, a természethez való kapcsolódást érzik, fizikailag és szellemileg is töltekeznek, jól érzik magukat.

Ráadásul a kertészkedés a szociális kapcsolatokat is erősíti: segítséget lehet kérni a szomszédoktól, ha nem boldogulunk egy munkával, lehet növényeket, magokat csereberélni, tanácsot kérni, netán virágot szedni és eladni, vagy csak behívni az ismerősöket, hogy megmutassuk a kertünket, balkonunkat. Ha városban élünk, az sem kizáró ok a kertészkedésre, olvassunk utána a városi kertészkedés vagy urbán gardening fogalmának!

Amennyiben olyan körülményeink vannak, termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is – érdemes például szamócával, salátafélékkel, zöldlevelesekkel, koktélparadicsommal próbálkozni. Ezeket a növényeket aztán el is fogyaszthatjuk – vegyszermentes, saját terményt eszünk és még spórolunk is.

Bátorítsuk a környezetünkben élő időseket és magunkat is a kertészkedésre – ezzel mindenki csak jól jár!