Óvják, védik.

A Japánciprus Sugárút a Japánban található Nikko városánál kígyózik, 37 km hosszan. Az út mindkét oldalát ciprusok szegélyezik, összesen mintegy 13 ezer. A 400 évvel ezelőtt ültetett fasort a Guinness rekordok könyve ’a világ leghosszabb fák által szegélyezett sugárútja’-ként tartja nyilván.

A japánok egyik szent növényeként tisztelt fákat mintegy 20 év alatt ültették, 1625-től kezdve.

Fotó: kelptea/flickr

A legenda szerint Tokugava Iejaszu halála után hatalmas tömegek járultak sírjához, hogy kövekkel és lámpásokkal díszítsék sírhelyét. Egy szegény ember, akinek még lámpásra sem telt, azzal fejezte ki az elhunyt sógun iránti tiszteletét, hogy fákat ültetett a sírhoz vezető út mentén: hadd védje árnyékuk a jövő zarándokait a tűző naptól.

Fotó: David/flickr

Ezekből a japánciprusokból mára Japán egyik legszebb fasora lett: a 60–70 méter magas fák törzsének kerülete mintegy 8 méter.

A becslések szerint kb. 200 000 fát ültettek, amelyeknek nagy része az útépítési munkák áldozatául esett, sok növénynek pedig a járműforgalom miatti szennyezés okozta a kipusztulását.

Fotó: oriana.italy/flickr

A Tokugava-kor idején a növényzet az elöljárók védelmét élvezte, így kiválóan karbantartották. Valahányszor kiszáradt, vagy kifordult fát vettek észre, azonnal jelezték. A sérült, kiszáradt fákat csak engedéllyel lehetett kivágni, és kötelező volt őket egy új fával pótolni. Ugyanakkor az út menti települések felelősek voltak az út javításáért, a gyommentesen tartásáért és az egész fasor tisztán tartásáért.

A modern időkben sajnos az útépítések miatt sok fa elpusztult. Napjainkban a lenyűgöző fasor a kulturális örökség része, a kormány, a természetvédők és a történelmi örökséget védők együttes gondoskodását élvezi.

Forrás: www.amusingplanet.com