Nagyapáról fiúra.

Marion Foster mesterszabó, méghozzá skótszoknyákat készít. A nő különleges online kurzusokat tart, hogy megőrizze a tudást és továbbadja azt profik és amatőrök számára egyaránt.

Amikor Marion az első saját egyenruháját varrta, rádöbbent, hogy nem tudott összegyűjtött információkra hagyatkozni, csupán a vizsgálataira. A nő mindig is szeretett varrni és a negyvenes éveinek végén talált rá egy olyan iskolára, ahol a katonaság egyik ruhaszabó mestere ismertette az egyenruhák varrásának addig összegyűjtött tudományát.

Marion felismerte, hogy az információ eltűnőben van, a tudás egy része már el is veszett, mert semmi sem került leírásra. A korábbi mestereknek nem volt elég ismeretük ahhoz, hogy képzési programokon adják tovább a tapasztalataikat. Marion az Askival of Strathearn Kilt College oktatójaként már megteheti ezt, az általa létrehozott iskola oktatása teljes mértékben online zajlik, heti 2 online útmutatóval.

Marion szerette volna, ha maga is szakértővé válik és a tudást átadhatja, támogathat vele másokat. 2020-ban kezdett online oktatni, miután rengeteg felvételt készített és feljegyzést vetett papírra a lezárások idején. A nő azt reméli, hogy a program lehetővé teszi a tanulóinak, hogy tradicionális öltözékekkel foglalkozzanak, történelmi skótszoknyákat állítsanak helyre és különleges alkalmakra készítsenek darabokat. Marion elkötelezett aziránt, hogy a mesterség tovább éljen, a videói és útmutatói már az alapoktól kezdve, lépésről-lepésre segítenek.

Persze nehéz a tömegtermeléssel versenyre kelni, vannak olyan üzletek, amelyek állítsuk szerint kézzel készült szoknyákat árulnak, de azok egyszerűek, másfél napnyi munkát igényelnek. Ezzel szemben egy igazán illeszkedő, egyedi darabot 9 nap elkészíteni.

Akadnak tanulók Amerikában, Ausztráliában, a Shetland-szigeteken és Németországban is.  A hallgatók minden hónapban online részt vesznek különféle érdekes előadásokon, például történészekkel, bőrművesekkel.

Sokan olyan ruhákkal érkeznek egy szabóhoz, amelyeket valaki rájuk hagyott, de itt a műhelyben megvan a technikai tudás és szakértelem ahhoz, hogy ezeket a darabokat megjavítsák és újra hordhatóvá tegyék, rászabják a viselőjére. Elképesztő látni egy első világháborús szoknyát, amit tisztítás és felújítás után az unokára vagy dédunokára igazítanak.