Egyél még egy falatot, aranyom!

Kezdjük egy rossz hírrel: egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nagyszülők rossz hatással vannak a gyerekek súlyára. Az USA-ban és nyolc másik országban végzett vizsgálatok alapján készült 23 tanulmány összevetésével jutottak a kutatók erre a következtetésre. Az eredményeket a Childhood Obesity című folyóiratban publikálták.

A felmérések szerint azok a gyerekek, akiket a nagyszüleik neveltek fel (vagy nagyon sokat gondoskodtak róluk) 30%-kal nagyobb veszélynek voltak kitéve az elhízás és a túlsúlyosság tekintetében.

Noha a nagymama és nagypapa minden bizonnyal csak jót akar, szándékuk ellenére negatív irányba befolyásolhatják az unokák étkezési szokásait, a fizikai aktivitását, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos felfogásukat.

A nagyszülők szerepe rendkívül fontos: bölcsességeket osztanak meg, tradíciókat adnak tovább, felügyelnek, emlékeket őriznek, hozzájárulnak a boldog, felhőtlen gyerekkorhoz.

Azonban, bármennyire is nehéz, beszélnünk kell azokról a negatív hatásokról is, ami az unokákat érheti akkor, ha a nagypapa-nagymama a legfőbb személy a nevelésükben. Márpedig a jelek szerint a testsúlyra és a mozgásra nézve nem kedvező ez a hatás.

Minél testesebb, annál egészségesebb – ez a nézet még sok idős ember fejében tatja magát. A háborúban, nélkülözésben lesoványodott gyerekek képét felidézve ezen talán nincs is mit csodálkozni. A nagyszülők szeretetének egyik kifejezőeszköze a mértéktelen mennyiségű édesség és mindenféle sült, zömmel nem túl egészséges étel. A nagyszülők óvják, féltik az unokákat, gyakran kímélik őket a házimunkától, a fizikai aktivitástól is. Érdekes módon a vizsgálatok során azt találták, hogy a különböző kultúrákban, az USA-tól Kínáig ezen a téren hasonló tradíciók élnek.

A legtöbb nagyszülő számára a bőség és a jóllakottság értéket jelent, kívánatos.

Mivel a nagyszülők többsége gyerekkorában megtapasztalta az éhezést, szegényebb körülmények között nőtt fel, ezért fontosnak érzik, hogy ettől  az unokákat megkíméljék. Mindez pedig hatalmas adagokban, folyamatos etetésben nyilvánulhat meg a gyerekek felé.