Tavaszi köntös.

Minden évben, március közepétől májusig a Kínában található Yuantouzhu-sziget gyönyörű cseresznyevirág ruhát ölt a hagyományos tavaszköszöntő fesztivál tiszteletére. A fesztiválra ezrével érkeznek a látogatók a világ minden részéről, a sziget lenyűgöző hátteret biztosít a szirombontáshoz. A japánok különösen kedvelik az ünnepséget, ami a japán-kínai barátság szimbólumává vált az idők során.

A szigeten több mint 70 különféle cseresznyevirágot számolhatunk össze.

A sziget maga a Taihu-tó északnyugati részén helyezkedik el, a tó a harmadik legnagyobb édesvíz Kínában. Noha Yuantouzhu-szigetként ismert, valójában ez egy félsziget. Az ősi időkben a földdarab alakját leginkább egy teknős fejéhez hasonlították, amiért a helyiek Teknősfej-szigetként emlegetik.

A fesztivál története a II. világháború végének idejére nyúlik vissza, amikor mindkét ország elkeseredett állapotban volt.

A japán hadsereg Kínában nagy vérengzést és öldöklést végzett, a kapcsolatok igencsak feszültek voltak. Ám több évtizednyi mosolyszünet után Hasegawa Kiyomi, a Cseresznyevirágzás Egyesület elnöke 1986-ban virágokat küldött Vuhszi városba, a cseresznyevirág ugyanis a japán kultúra fontos része.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BeautifulChina (@chinadestinations) által megosztott bejegyzés

Kína üdvözölte a küldött cseresznyevirágokat, majd néhány találkozó után több mint 400 japán küldött érkezett a szigetre, akik az ott tartózkodásuk alatt 1500 cseresznyefát ültettek el, a helybeli kínaiakkal közösen.

Azóta minden évben japán önkéntesek érkeznek és még több fát ültetnek.

Miközben a fesztiválon a szirombontást és a sziget természeti szépségeit ünneplik, a baráti kapcsolatok egyre szorosabbra fonódnak.