Két bot, két láb.

A nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy érdekes sportág, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A mozgásforma lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a botok, amelyek a dinamikát és a ritmust is biztosítják.

A sportág Finnországból indult, ott már az 1930-as években elterjedt volt a sífutók körében a nyári erőnléti edzéseknél. A mai formáját viszont csak az 1980-as évek közepén dolgozta ki egy amerikai sportszakember. Önálló sportként valamivel később, 1997 tavaszán mutatkozott be. Ebben jelentős szerepe volt egy finn sportoktatónak, aki a speciális botok kialakításában is közreműködött.

Azóta nem várt népszerűségre tett szert az új sport, elsősorban Skandináviában és Európa több más országban, de hódít az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is.

A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.

A sport kitűnően megfelel az idősebbeknek is! Segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Könnyedén átmozgatja és erősíti azokat az igen fontos izmokat, melyek a testünket, valamint a gerincünket fogják közre. A megfelelő technika alkalmazása a helyes testtartáshoz járul hozzá.

Szerencsére már egyre több helyen látni, hogy az idősebbek botokkal a kezükben indulnak gyalogolni. Nem egy helyen már klubok, szervezetek is segítik a nordic walkinggal történő ismerkedést.

Jó példával jár elő a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub, amely az ipolysági szépkorúak rendszerszerű mozgására, egészségnevelésére is fókuszál. Az aktív idősek a helyi szeniorklubbal együttműködve most a nordic walkinggal ismerkednek.

Forrás: felvidek.ma