Így készül gyermekkorunk kedvence.
Megvan a tuti recept, amellyel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra és árulta el.
„Ahhoz, hogy hangulatában igazán a balatoni emlékeinkhez kapcsolódó burgert készítsünk, ötvöztük a tónál kapható hamburgerek legjobb elemeit és modernizáltuk őket. A jellemzően sok salátával, kígyóuborkával és a ketchup-mustár-majonéz szentháromsággal készülő balatoni hamburgerek ízvilágát így hozhatjuk vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a recepttel közel fél millió forintot gyűjtöttünk össze a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak!”
Hozzávalók:
- 1 db hamburgerzsömle
- 2-3 salátalevél
- ¼ lilahagyma
- ¼ paradicsom
- ½ kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
- 1 szelet érlelt trappista sajt
- 14 dg marhahúspogácsa
Retró hamburger szósz:
- 1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál majonéz
Elkészítés:
Jó minőségű marhasúból gyúrunk 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon 3-3 percig magas lángon grillezzük, majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva pihentetni tesszük. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.
Félbevágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk a zsömle belsejét, az aljára 2-3 vékonyra vágott salátalevelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát helyezünk. Meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből 1/4, 1/4, 1/2 arányban készülő retró hamburger szószunkkal.
Erre helyezzük a húst, majd a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő „ubisali” relish-t. Ehhez a zöldséget felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága!
A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang elérése érdekében.
Ha nem vagy a konyha ördöge, akkor látogass el a frissen nyílt tihanyi Zing Bugerbe és kóstold meg autentikus környezetben a BALCSI burgert.