Nem öregszik.

Ahogyan az idő halad, a testünk öregszik, egyre több szervünk nem úgy működik, mint korábban. Az öregedéssel járó leépülés természetes az ember esetében – de nem úgy a ginkófánál.

A Ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyők vagy ginkófák akár 1000 évesek is lehetnek, sőt akadnak olyan levélfosszíliák, amelyek korát 200 millió évesre becsülik. Nagyon ősi faj, gyakorlatilag egy élő kövület. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi segít a hosszú élettartam elérésben a jellegzetes, legyezőszerű levelekkel rendelkező fának (más szavakkal az örök élet forrását keresték). Számos ginkófát hasonlítottak össze, ezek kora 15 és 667 év között mozgott. Az eredményeiket és feltételezéseiket egy publikációban taglalták (Proceedings of the National Academies of Science).

Az embernek, ahogy idősödik, az immunrendszere is egyre rosszabbul kezd működni. Ezen fák védekezőrendszere viszont még 1000 éves korukban is olyan, mint 20 éves korukban.

A vizsgálathoz a kutatók vékony szeleteket vettek a fákból (ezzel nem károsították a növényeket), hogy megvizsgálják az évgyűrűiket. Elemezték a kambiumot – ez a vékony osztódó sejtréteg a szállítószövet elemeit tartalmazza, a kéreg alatt található és minden évben növekszik. Megállapították, hogy az öregedés – a biológiai öregedés és hanyatlás – előre kiszámítható volt a levelekben a gének kifejeződésében. A levelek nőnek, elhalnak, leesnek, majd újak nőnek helyettük. A kambiumban azonban nem volt ilyen különbség a nagyon idős és a nagyon fiatal fák között. Márpedig ez azt feltételezi, hogy noha a levelek elhalnak, a fa egyszerűen úgy fest, mintha nem pusztulna el sosem, akárhány éves is. A legtöbb fa a stresszorok miatt pusztul el végül (pl. kártevők vagy szárazság következtében).

Az, hogy az öregedés miatt nem is kell aggódni, olyasvalami, amit az embernek nehéz megértenie. A kor egyszerűen nem jelent gondot a páfrányfenyőknek. A legfontosabb probléma, amivel meg kell küzdeniük, az a stressz.

A kutatók most abban reménykednek, hogy más, hasonlóan hosszú életű fákkal, például a tengerparti mamutfenyővel vagy a közönséges tiszafával kapcsolatban íródó további tanulmányok hasonló eredményekkel végződnek majd.