Van az a mondás, hogy „akit a rozmaring egyszer megcsap, az többet nem felejt”. És bár a népi bölcsességek néha túlzásba esnek, ebben tényleg van valami. A konyhánkban ott sorakoznak a fűszerek, amiket rutinszerűen teszünk a levesbe, a húsra, vagy a teába – miközben nem is sejtjük, hogy közben csendben karbantartják az agyunkat is.
A rozmaring – az illatos ébresztőóra
A rozmaringot már az ókori görögök is használták a memóriájuk frissítésére – diákok rozmaringkoszorúval a fejükön vizsgáztak, és nem (csak) stílus miatt. Modern kutatások szerint a rozmaring illóolaja serkenti a vérkeringést az agyban, és segíthet a figyelem és a koncentráció fenntartásában.

És még csak nem is kell belőle egész csokorra valót rágcsálni: elég, ha az ablakpárkányon nevelgetünk egy cseréppel, vagy sütés közben belélegezzük az illatát.
Tipp: Süsd meg a krumplit kevés olívaolajjal, rozmaringgal és fokhagymával. A végeredmény: ropogós élmény – és egy kis szellemi tuning mellé.
A zsálya – nemcsak torokfájásra
A zsályát sokan csak akkor veszik elő, ha kapar a torkuk, pedig a levele ennél jóval többet tud. A kutatások szerint a zsályakivonat javíthatja az emlékezetet és a gondolkodási sebességet, főként idősebb korban. Nem csoda, hogy az angol neve is „sage” – ami bölcset jelent.

Tipp: Készíts zsályás vajat! Egy kevés vajat olvassz fel serpenyőben, dobj bele néhány friss zsályalevelet, és pirítsd meg, míg ropogós nem lesz. Öntsd rá főtt tésztára – mennyei, és még az agyat is boldoggá teszi.
A bazsalikom – a zöld hangulatjavító
A bazsalikom illata már önmagában nyugtató, de belsőleg is hat: enyhe antidepresszáns hatású, csökkenti a stresszt, és emellett még antioxidánsokban is gazdag, ami szintén segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Frissen a legjobb, de ha csak szárított van kéznél, az is számít. A lényeg, hogy ne csak a pizzaszószban éljen!
Tipp: Turmixolj össze egy marék friss bazsalikomot egy gerezd fokhagymával, olívaolajjal, pirított napraforgómaggal és egy kevés reszelt sajttal. Máris kész a házi „pestis”, azaz pesztó – de most a mentális jólétért.
És még egy titok: az illat számít
Az illóolajokat az orrunkon át belélegezve az agyunk limbikus rendszerét stimuláljuk – azt a területet, ami az érzelmekért és emlékekért felelős. Ezért van az, hogy egy illat felidézheti a gyerekkorunkat, egy régi nyarat – vagy azt, hogy mit akartunk eredetileg keresni a kamrában.
Fűszerezni nem csak az ételt érdemes
A rozmaring, a zsálya és a bazsalikom nem csodaszerek – de szelíd, finom, hétköznapi szövetségesei lehetnek a memóriánknak. Ráadásul nem igényelnek külön időt, csak egy kis figyelmet.
És ki tudja – lehet, hogy a következő alkalommal, amikor elfelejted, hová tetted a szemüveged, egy rozmaringos sült krumpli majd visszahozza az emlékezeted. Vagy legalább a jókedved.