Tartós fények.

Sajnos nem telik el advent és karácsony lakástüzek nélkül. Minden évben hallunk lángra kapott adventi koszorúkról, ott felejtett égő gyertyákról, tűzbe borult karácsonyfákról. Az idősebbeket fokozottan veszélyeztetik ezek a balesetek, hiszen feledékenyebbek, nehezebben mozognak, lassabban reagálnak, ha meggyullad valami.

A valódi gyertyaláng persze varázslatos hangulatot teremt, meghittséget hoz a szobába. Azonban a kár, ami keletkezhet, sokkal nagyobb, nem éri meg kockáztatni. Tehetünk gyertyát is 1-2 helyre (szigorúan felügyelet mellett!), de vannak olyan helyek, ahova mindenképpen lángmentes égő javasolt: például a könyvespolcra (ami fából készül legtöbbször, és tele van tárgyakkal), az ablakpárkányra (ahol függöny lóghat a lángba), a munkapultra, étkezőasztalra (ahol megégethetjük magunkat, és könnyen fel is dönthetjük a gyertyát).

Ezekre a helyekre alternatívaként a láng nélküli változatokat ajánljuk!

1. Láng nélküli gyertyák valódi viaszból

A láng nélküli gyertyák esetében a legtöbben először biztosan egy műanyag tárgyra gondolnak, amelyben egy apró izzó világít. Pedig ott vannak például az ELAMBIA valódi viaszból készült gyertyái, amelyek megszólalásig hasonlítanak az „igazira”. A kis LED izzó nagyon diszkréten villog, nem kell aggódnunk, ezek nem azok a vad fénnyel, folyamatosan villódzó karácsonyi fénydekorációk. Az interneten fellelt árak alapján a 4-6 db-os szett különböző magasságú gyertyákat tartalmaz, kb. 8500 – 10 000 Ft-ba kerül és kapható natúr (narancsillatú) vagy rózsaszínes (rózsaillatú) változatban is. Bár ezek a gyertyák nem olcsóak, tartósak és biztonságosak – ezért megéri a beruházás.

2. Láng nélküli gyertyák távirányítóval

Amennyiben a klasszikus megjelenést keressük, a Krinner Lumix oszlopos gyertyái például jó választásnak bizonyulhatnak. Ezek a gyertyák LED-del működnek, de a fény közvetlenül a kanóc helyén világít. A szett különlegessége a távirányító, azaz fel sem kell állni a fotelből ahhoz, hogy működtetni tudjuk a hangulatvilágítást. A 4 gyertyát tartalmazó készlet vörös és arany színben elérhető kb. 12 ezer Ft-ért.

3. Láng nélküli teamécsesek

Ezek igazából nem gyertyák, hanem kis mécsesek, de bárhol elhelyezhetőek, ahol egy kis karácsonyi, téli hangulatot szeretnénk varázsolni. Nyugodtan hagyhatjuk őket „égni”, legfeljebb lemerülni fognak, de nem lobbantják lángra a lakást. Általában szettben vehetjük őket, és gombelemmel működnek a kis mécsesek. Hidegebb fehér fénnyel vagy melegebb színű, sárga fénnyel is kaphatóak, akár virágüzletben, gazdaboltban is.