Széles vagy normál méretű? Titánium vagy cirkónium? És a különböző márkák közül melyikkel nem fogunk mellé? Cikkünkben segítünk eligazodni a különféle fogimplantátumok között.

Mit értünk pontosan fogimplantátum alatt?

A fogászati implantáció, vagy ahogyan gyakran emlegetik, a fogbeültetés manapság nem számít különleges beavatkozásnak. Valójában a hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módszere. Nagy előnye, hogy alkalmazásával a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, mint például a hagyományos hidak esetében. Így az egészséges fogak anyagát teljes mértékben megkímélhetjük a használatával.

De mit is jelent pontosan a fogimplantátum kifejezés? Ez egy három részből álló mesterséges pótlás, amely pontosan tükrözi a természetes fogak felépítését.

A fogimplantátum részei:

  • az állkapocscsontba rögzített implantációs csavar, a szűkebb értelemben vett fogimplantátum – ez helyettesíti a fog gyökerét,
  • az erre kerülő felépítmény, ami a fog íny felett elhelyezkedő (koronának is nevezett) részének felel meg, és
  • a kettőt összekapcsoló úgynevezett közti elem.
Kép: Dr. Németh Bálint

A fogimplantátumok fajtái az anyaguk szerint

Cirkónium fogimplantátumok

A cirkon, cirkónium, pontosabban cirkónium-dioxid egy speciális, fémmentes, kerámia anyag. Ennek köszönhetően garantáltan nem okoz semmiféle allergiás reakciót, szilárdsága, stabilitása, teherbírása és tartóssága azonban felveszi a versenyt a titán implantátumokkal.

Mivel teljes mértékben biokompatibilis anyag, beültetés után a csontosodási folyamat, vagyis az állkapocs csontállományába történő beépülés, az integráció azonnal elkezdődik és viszonylag gyorsan végbemegy.

Titánium fogimplantátumok

Rendkívül népszerű fogimplantációs alapanyag, mivel gyakorlatilag ennél sincsenek allergiás reakciók. Stabilitása, teherbírása és élettartama ugyanakkor a titán fogimplantátumoknak is kiemelkedő. A titán szövetbarát képessége ugyan valamivel elmarad a cirkonétól, de a csontintegráció lefolyása és sebessége szempontjából ez a különbség elhanyagolható.

A mai, modern, jó minőségű implantátumok bentmaradási aránya rendkívül magas, 95% felett van. Ez azt jelenti, hogy szinte soha nincs szükség az implantátumok cseréjére. Ha azonban mégis erre kerülne sor, a titánium implantátumokat jóval könnyebb kiemelni, mivel anyaguk rugalmasabb a cirkóniumnál.

Egy- és kétfázisú fogimplantátumok

Kétfázisú implantátumok

Ennek a típusnak nagy előnye, hogy a beültetést követő gyógyulási folyamat a szájüreg baktériumflórájától és a nyáltól elkülönítve zajlik. Ez úgy lehetséges, hogy a kezelés első ütemében a behelyezett implantátumot egy speciális zárócsavarral fedik be, illetve az ínyt is összevarják felette.

Amikor a gyógyulás lezajlott, az implantátumot felszabadítják, ez azonban egy kisebb volumenű beavatkozás. Végül rákerül a megfelelő felépítmény, és a kezelés befejeződik.

Egyfázisú implantátumok

Az egyfázisú fogimplantátumok mérete meghaladja a kétfázisúakét, magyarán hosszabbak. Ennek köszönhetően a beültetés után a felső részük az íny felett helyezkedik el. A gyógyulási idő elteltével ezért a kétfázisú implantátumoknál szükséges feltárás elmarad, vagyis a korona rögtön felhelyezhető az implantátumra.

Melyik fogimplantátumot válasszam?

A kérdés nem könnyű, de van néhány támpont, amit mindig érdemes szem előtt tartani:

  • Mekkora a szóban forgó implantátumtípus átlagos bennmaradási aránya?
  • Milyen stabilitással, teherbíró képességgel rendelkezik?
  • Milyen minőséget képvisel az implantátumok között?

Általában egy neves gyártó termékeit választva bízhatunk a kiváló minőségben. Hiszen egy nagy múltú, nagy nevű cég rendszerint rendelkezik a jó minőséghez szükséges pénzügyi és egyéb, például technológiai és humán háttérrel. Vagyis ha a világ egyik vezető gyártócégének implantátuma mellett döntünk, szinte biztos, hogy nem fogunk csalódni.

Az egyik ilyen cég, illetve márka a Straumann, amelynek neve világszerte összeforrt a prémium kategóriás fogimplantátumokkal.

Ami nem véletlen, hiszen a Straumann:

  • minden kerámia-alkatrészre 5 év,
  • minden fémalkatrészre 10 év,
  • magukra az implantátumokra pedig örök (!) garanciát vállal. (Ha a páciens betartja az utasításokat és megjelenik a féléves ellenőrzésen.)

Persze a gyakorlatban a fogimplantátumot nem kell egyedül kiválasztanunk, ebben számíthatunk a fogorvosunk segítségére. Amennyiben ön fogászati implantációt fontolgat, illetve lehetséges, hogy ez a kezelés lenne a fogpótlásra a megoldás, azt javasoljuk, forduljon olyan szakemberhez, aki a fogászati implantáció specialistája.

Ilyen specialista Dr. Németh Bálint szájsebész fogorvos is, aki az implantációs kezelések szakértője. Ezen a területen sok éves rutinnal rendelkezik és számos elégedett páciense használja az általa beültetett fogimplantátumokat. Fővárosi, központi fekvésű rendelőjében a legkorszerűbb berendezések, eszközök és fogászati anyagok is rendelkezésre állnak. A fogimplantátumokkal kapcsolatos felvilágosításért – de más fogászati kérdéssel kapcsolatban is – forduljon hozzá bizalommal.