Több szundi, kevesebb kiló.

Nem mindegy, hogy hogyan alszunk: a pihentető éjszaka nem csak a hangulatunkra, de a súlyunkra is kihat! Egy új tanulmány szerint ugyanis akár 500 kalóriával kevesebbet veszünk magunkhoz, ha megfelelően telt az éjjel.

Az elhízás népbetegség, így minden apróság fontos lehet, ami segít a súlyunkat tartani.

A Chicago-i Orvosi Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint az alvásmegvonás az étvágyra van hatással, növeli az táplálékbevitelt, ami egyenes út a többletsúlyhoz.

A tudósok 80 önkéntes fiatal, túlsúlyos felnőttet vizsgáltak, akik általában csak napi 6,5 órát töltöttek alvással. A résztvevőket megkérték, hogy viseljenek egy alvásmonitort és éjjelente 8 és fél órát aludjanak. Nem volt szükség az étrendjük változtatására és a saját ágyukban hajthatták nyugalomra a fejüket.

A kalóriabevitelt egy speciális vizeletteszttel kísérték nyomon, az ún. dupla jelölésű vizeletvizsgálattal. Ennek során a résztvevők olyan vizet kapnak, amelyekben az oxigén és hidrogénatomokat kevésbé gyakori, ártalmatlan atomokkal helyettesítették. Semmiféle étrendi előírás nem volt, nem kellett tápláléknaplót vezetni, így a vizsgált személyek továbbra is azt fogyasztották, amit akartak.

Azok az emberek, akik többet aludtak, átlagosan 270 kcal-lal kevesebb energiát vittek be naponta, de akadt olyan résztvevő, akinél ez a csökkenés az 50 kalóriát is elérte.

Ez nagyjából 12 kg-os súlyvesztést eredményezhet 3 év alatt, feltéve, ha a hatások hosszú időn át fennmaradnak. Az alvási szokások egyébként már egyetlen tanácsadást követően változni kezdtek, pedig a szakértők nem tettek mást, mint elbeszélgettek mindenkivel az alvási higiéniáról, a saját alvási körülményeiről és személyre szabott tanácsokkal látták el őket annak érdekében, hogy az alvásidejüket növelni tudják. Ugyanakkor nem avatkoztak bele az alapvető alvási mintázatokba.

A vizsgálat 4 héten át tartott, de mindössze 2 héten belül már kimutatható volt, hogy a résztvevők csökkentették kalóriabevitelüket és az energiamérlegük mínuszba lendült, vagyis a kalóriabevitel kevesebb lett, mint az elégetett kalória. Biztató jelek utalnak tehát arra, hogy az egészséges alvásmennyiség hosszú időn át történő fenntartása a testsúly tartásához vagy fogyáshoz vezethet.

Az eredményeket a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban publikálták.