Emlékszel még a musical-vígjátékra?

Amikor a Walt Disney Productions és a Paramount Pictures elhatározták, hogy filmet készítenek a népszerű képregény, Popeye alapján, helyszínként választásuk a máltai Anchor Bay-re (öbölre) esett. Ide álmodták meg a spenótevő tengerész, Popeye képzeletbeli Sweethaven nevű faluját.

A film előkészítési munkálatai 1979 júniusában kezdődtek. 165 munkás 7 hónapig szorgoskodott azon, hogy a felépülő falu olyan legyen, amilyennek a képregényben lefestette E. C. Segar.

19 autentikus, fából készült házikó épült többszáz rönkből, Hollandiából importált többezer deszkából, a tető zsindelyeit pedig Kanadából hozatták. 8 tonna szög és 7500 liter festék fogyott el, mire minden elkészült. Ráadásként még egy hullámtörőt is építettek, hogy megvédjék a házakat a tenger hullámaitól a forgatás alatt.

Popeye Village I

A forgatást 1980 januárjában kezdték, Robin Williams főszereplésével. Noha a mozi a költségek háromszorosát produkálta bevételként, így is elmaradt a várakozásoktól.

Popeye Village at Anchor Bay in Malta

Napjainkban a film helyszíne nyitva áll a nagyközönség előtt, mintegy szabadtéri múzeumként, családi szórakoztatóparkként látogatható. Hajókirándulások, show műsorok, vízi játszótér színesítik az itt töltött időt.

Fotó: Oli Matthews/flickr
Fotó: Valerio Bignardi/flickr
Fotó: Adrien Mogenet/flickr
Fotó: Giusi Barbiani/flickr
Fotó: Ronny Siegel/flickr
Fotó: Ronny Siegel/flickr
Fotó: (Mick Baker)rooster/flickr

A falu hivatalos honlapja: www.popeyemalta.com