Törékeny szépségek.

Egy művésznek bármi alapanyagul szolgálhat. Tökéletes példa erre Susanna Bauer, aki száraz falevelekkel dolgozik, köréjük-beléjük horgolva különböző mintákat, formákat.

A törékeny levelekkel dolgozni hatalmas kihívás, rengeteg türelmet és biztos kezet igényel.

Susanna számára természetesen más is fontos: az, hogy milyen hatást vált ki munkája a nézőben, a darabok hogyan állnak össze kompozícióvá, miként fejezik ki az ő elképzeléseit.

A folyamat gyűjtögetéssel kezdődik, majd válogatással, szortírozással, elrendezéssel folytatódik, ezt követi a horgolás, és végül képpé rendezéssel, keretbe foglalással végződik.

A horgolás tradicionális kézműves technika, ami egyszerre lehet funkcionális és dekoratív. Susanna számára az érzések és az ötletek kifejezőjévé válik, áthidalva a szakadékot a kézműveskedés és képzőművészet között. Ő maga nagyon vékony horgokkal, tűkkel, leheletnyi pamutfonalakkal dolgozik, szinte csipkeszerű részletgazdagsággal.

Minden levélnek megvan a maga sajátos karaktere, egyedi bája, pillanatnyi varázsa. A törékeny levelek szépsége ezzel a technikával remekül érvényesül.

Susanna levelei pont annyira törékenyek, mint azok a lehullott falevelek, amiket ősszel magunk is gyűjtögetünk a földről. Nem kezeli őket semmivel, hogy ellenállóbbak, keményebbek legyenek. A művész minden darabot megmos és alaposan, hetekig szárít felhasználás előtt.

Az elkészült műveket egy üveg védi, ami kiszűri az UV sugarak több, mint 99 %-át, de természetesen a közvetlen napfénytől és nedvességtől így is védeni kell őket.

Még több kép: www.instagram.com/susanna_bauer