A hőhullámról sokaknak a menopauza jut eszébe, pedig férfiakat is érinthet.

Szapora szívverés, erős verejtékezés, kipirult bőr, aztán olyan gyorsan múlik el, ahogyan jött. Ezt nem csak a változókor okozhatja, hanem más is.  Íme a lehetséges okok:

Bizonyos gyógyszerek

Sok gyógyszer mellékhatása közt szerepel ez a tünet, például a csontritkulásra felírt pirulák vagy az antidepresszánsok miatt is találkozhatunk ezzel a problémával. Ha valaki tapasztalja ezt a tünetet, érdemes megbeszélnie az orvosával!

Túlsúly

Mivel a súlyfelesleg hatással van az anyagcserére is, ezért tapasztalható hőhullám is, ha plusz súlyt cipelünk. Szerencsére ez mozgással és egészséges táplálkozással orvosolható.

Ételallergia, érzékenység

A csípős ételek után szinte mindenki tapasztalja a hirtelen jött meleget és izzadást, de van, aki más ételek fogyasztása után is. Ha ez egynél többször előfordul, érdemes kivizsgáltatni a probléma forrását. A diagnosztizálatlan ételallergia vagy ételintolerancia súlyos következményekkel járhat!

Stressz

A szorongással együtt járhatnak a hőhullámok is, ahogy a nyomás növekedésével esetlegesen pánikroham is. Megnyugtató tevékenységek és a stresszoldás segíthet a problémán.

Betegségek

Bizonyos fertőzések és vírusok is kiválthatnak hőhullámot, ahogy a pajzsmirigyproblémák is. Szintén orvosi kivizsgálás javasolt!

Forrás: Prevention