Pusztuló értékek.

Veszélyben van Thaiföld legmagányosabb fája, komolyan fenyegeti a létét az a turistahorda, amely mindent elkövet egy szelfiért.

A magányos fa egy kicsi, mindössze néhány méter átmérőjű, sziklás szigetecskén nő.  Az apró szárazföld az ország keleti partjainál fekszik, ‘Koh Khai Hua Roh’-nak nevezik, mert hasonlít egy ilyen nevű képregény helyszínére. A füzetben vicces rajzok láthatóak arról, hogy egy nő és egy férfi egy szigetecskén rekedtek.

A lakatlan kis szigeten él egy, a magnóliafélék közé tartozó fácska (Xylocarus rumphii), ami elszántan kapaszkodik az életbe, miközben a sós víz veszi körül. Sajnos azonban a fa annyira népszerűvé vált az utóbbi időben, hogy félő, hogy már nem sokáig állja a sarat.

A közösségi médiában a fáról készült képek megosztása súlyos következményekkel jár. Ennek köszönhető ugyanis, hogy egyre több és több turista keresi fel Thaiföld legmagányosabb fáját és a szakemberek most megdöbbentek, amikor felmérték az eddig okozott károkat.

Sajnos mind a szigetecske, mind a fa súlyos sérüléseket szenvedett már a turistáknak köszönhetően. A fa számos kisebb ágát letörték a gyökereket addig taposták, amíg a külső réteg meg nem rongálódott, a törzs pedig jobban megdőlt már, mint az elmúlt néhány évben.

Fotó: The Nation Thailand
Fotó: The Nation Thailand

A sziget annyira apró, hogy egyszerre csak 5 embert bír el, azonban a szelfirajongók gyakran ennél nagyobb csapatokban érkeznek. Sajnos még attól sem riadnak egyesek vissza, hogy felmásszanak a törékeny törzsre, ágakra.

A hatóságok most edukációs kampányba kezdenek az ikonikus fa védelmének érdekében. Ezenfelül drasztikusabb intézkedésekkel akarják korlátozni a turisták számát. és azt is tervezik, hogy csak bizonyos időszakokban lesz majd a magányos fa látogatható