Fitt testben fitt szellem.

Azt már tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz a testünknek. A rendszeres gyakorlatok segítenek megakadályozni az izomtömegvesztést, és megőrizni a rugalmasságot, ami a kor előrehaladtával bizony csökken. Mostanra pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy az agy fiatalságának forrása is a rendszeres testmozgásban keresendő.

Idővel az agyunk is kevésbé rugalmas és gyors felfogású. A kor előrehaladtával elveszítjük azt a képességet, hogy új információkat fogadjunk be, dolgozzunk fel vagy gyorsan váltani tudjunk a szellemi feladatok között.

Egy átfogó tanulmány (megjelent a Neurology Clinical Practice folyóiratban) közel 100 különböző publikációban vizsgálódott – ezek a testmozgásról és az agyi funkciókról szóltak – és azt figyelték meg, hogy az átlagosan 52 órányi testmozgás 6 hónap alatt összefüggést mutatott a jobb szellemi teljesítménnyel  azoknál is, akik csökkent szellemi funkciókkal rendelkeztek és azoknál is, akik nem.

Egy másik tanulmány (a Scientific Reports-ban jelent meg) is a fitnesz és a szellemi teljesítmény kapcsolatát vizsgálta, de olyan tényezőket is figyelembe vett, mint a testtömeg, iskolai végzettség és kor – ezek ugyanis torzíthatják az eredményeket.

Német kutatók csoportja MRI agyfelvételek adatbázisát tanulmányozta, átlagosan 30 éves páciensek esetében. Egy második körben az önkéntes résztvevőket arra kérték, hogy 2 percig olyan gyorsan gyalogoljanak, ahogy csak tudnak, a felmérést kognitív teszt követte. Mindkét teszt azzal az eredménnyel zárult, hogy a fittebb testben fittebb az agy is. Megdöbbentő, hogy még a fiatalabbak közt is hanyatlik a szellemi teljesítőképesség, ha a test edzettsége csökken.