Szűkebb évkezdés.

A január nehezen indul: szűkebb a pénztárcánk, viszont bővebb az öv a derekunkon. Ezért aztán máris két okunk van arra, hogy jobban odafigyeljünk az ételekre: a főzésre, a vásárlásra, a költségekre.

Nézzünk miként maradhat több a kasszában!

1. Tervezzük meg az ételeket

Csináljunk heti tervet, hasznosítsuk minden maradékot (a köretből kimaradt pár szem krumpliból pl. másnap krumplileves készülhet). Fókuszáljunk a szezonális ételekre, alapanyagokra, ilyenkor nyilván azok a legolcsóbbak.

2. Együnk kevesebb húst és tejterméket

A hús és a tejtermékek relatív drágák, ezért csínján bánjunk velük. Együnk viszont több hüvelyest, lencsét, babot, magvas gyümölcsöket (legjobb, ha saját termés). Használjuk fel a kiskert, a kamra kincseit változatos formákban.

3. Használjunk egyszerű, olcsó recepteket

Tele van az internet menő, trendi receptekkel – de szerencsére nagyon sok közérthető, egyszerű, olcsó hozzávalókat tartalmazóval is. Ne a drága, kizárólag hipermarketekben és szakboltokban beszerezhető alapanyagokból főzőket forgassuk, merítsünk ötleteket a büdzsékímélő, bevált receptekből.

4. Fűszerezzünk filléres, természetes anyagokkal

Fokhagyma, fűszernövények a konyhaablakban: ízesítsünk velük! A drága fűszerekből pedig csak keveset használjunk, általában ezek igen intenzívek, karakteresek.

5. Számoljunk

Régi módszer a kockás papír és a ceruza: egyrészt írjuk a költéseket, másrészt érdemes az telek költségét is kiszámolni, hogy lássuk, milyen fajta fogásokat kellene előnyben részesítenünk.

6. Főzz a hűtőből

Végre egy hasznos kihívás: főzzünk abból időnként, ami otthon van! Meg fogunk lepődni, hogy milyen kreatív finomságokat tudunk az asztalra varázsolni még akkor is, amikor azt hittük, hogy muszáj elugranunk a boltba.

7. Ne fogyasszunk alkoholt

Nem csak az egészségüknek használ, de a pénztárcánknak is, ha lemarad a bevásárlólistáról a pár üveg sör vagy bor.

8. Főzzünk sok levest

A leves remek étel: nem csak felmelegít a hidegben, de gyakorlatilag bármiből összedobható, felhasználhatók hozzá a maradékok: a fél répa, az elfekvő brokkoli, így nem kerül sokba sem. Fűszerezzük, hogy minél változatosabb ízeket kóstolhassunk: currys lencse, sütőtök leves gyömbérrel, bableves, zöldségleves… töltsük meg velük a januárt.

9. Adagoljunk

Előfordulhat, hogy többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne. Legyünk következetesek és szigorúak abban, hogy adagokra osztjuk az ételt – így több alkalomra elég lesz, nem habzsoljuk be egyszerre. Ez persze nem azt jelenti, hogy maradjunk éhesek, és semmiképpen se maradjanak ki az értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmazó ételek a bevásárlásból, így például a mandula, alma, cékla.

10. Használjuk ki az akciókat

Ha jó áron jutunk valamihez, vegyük meg, és tervezzük hozzá a menüt. Persze ne 3 flakon majonézre csapjunk le, csak mert akciós, hanem például a féláron értékesített almára – jó lesz levesnek, sütihez, mártáshoz.