Hosszú élet, áldozatokkal.

Már ennek az évszázadnak a végén elérhetjük azt, hogy 180 évig él az ember, legalábbis kanadai statisztikusok szerint. A rendelkezésre álló ismeretek szerint ugyanis semmi sem utal arra, hogy felső határa van az emberi élettartamnak, az jóval meghaladhatja az eddig megfigyelt egyéni élettartamokat, ráadásul az orvostudomány is folyamatosan fejlődik. A kutatók szerint 2100-ra megdől a jelenlegi csúcsérték.

A hivatalos rekordot Jeanne Calment tartja, az 1997-ben elhunyt francia asszony 122 éves koráig élt.

Fotó: Reuters

Bár az életkor meghosszabbítása egyfelől öröm, másfelől viszont súlyos következményekkel járhat a társadalom számára. Így például magas lesz az egészségügyi ellátás költsége, mivel az ilyen szép korú emberek számtalan orvosi problémától szenvednek. Ugyanakkor a szociális ellátási költségek, a nyugdíjak és a különféle társadalombiztosítási költségek tovább növelik a kiadásokat, ami válságot okozhat, hiszen több embert próbál kevesebb adófizető eltartani.

Egyes szakértők szerint mindez hihetetlen orvosi számlákat eredményez majd, amelyre fel kell készülni. Nem enyhe betegségekről, pár doboz gyógyszerről van szó, hanem például a térd, a csípő, a szaruhártya vagy a szívbillentyű cseréjéről.

Létezik egy nemzetközi adatbázis, amely a 110. életévüket betöltötteket követi, eszerint a halálozás esélye 50 éves kortól folyamatosan növekszik, de 80 éves korban lelassul és 110 éves korra akár kiegyenlített is lehet, majd a következő évben eléri az 50%-ot.