Lassan járj, tovább élsz.

Jan, a lajhár már bőven megduplázta az előre jósolható élettartamát, nemrég ugyanis 54 gyertyát fújt el a születésnapi tortáján. A lajhárok várható élettartama a vadonban kb. 20 év, de fogságban ennél hosszabban, 30-40 évig élnek.

A kétujjú lajhár (Choloepus didactylus) hím a németországi Krefeld Zoo lakója. Jan a legidősebb fogságban élő lajhár, nem csak jelenleg, de a történelem folyamán is.

A lassú tempó ellenére ne gondoljuk, hogy Jan egész nap lustálkodik: 22 utódot nemzett már az elmúlt évtizedekben.

Az állat Dél-Amerika vadonjában született, és kb. 6 hónapos lehetett, amikor 1970. május 1-én rátaláltak, vagyis legalább 54 éves.

1986. április 30-án érkezett az állatkertbe és a gondozók szerint még ma is kitűnő egészségnek örvend.  Éppen ezért ezen a  napon tartják minden évben a matuzsálem születésnapját.

A lajhárok a nyugodtságukról, rendkívül kevés és lassú mozgásukról híresek. Az állat többnyire levelekkel, gyümölcsökkel és növényi nedvvel táplálkozik, de nagyon keveset eszik, mivel az emésztése is roppant lassú. Napokba, sőt hetekbe telhet, hogy helyet csináljon egy következő adag étel számára.

Jan többnyire a fákon lógva tölti az idejét, a lajhárok gyakorlatilag mindent a fákon csinálnak, az evéstől az alvásig, a párzástól a szülésig. Azonban létezik egy különös szokásuk, mégpedig az, hogy lemásznak, ha hívja őket a szükség. Ezek az emlősök ugyanis nagyon kényesek a személyes higiéniájukra.

A 6 lajhárfaj közül kettő a veszélyeztetett fajok listáján szerepel és rendkívül érzékenyen reagálnak az erdőirtásra.

További boldog éveket, Jan!

A kiemelt kép illusztráció.