Marcin Zajenkowski, a Varsói Egyetem egyik pszichológusa a temperamentum és az önértékelés közti összefüggést vizsgálta.

Arra jutott, hogy azok az emberek, akik gyakran haragosak, hajlamosak túlbecsülni a saját intelligenciájukat.

A kutatásban 520 alapképzéses egyetemistát vizsgáltak. Az első lépésben felmérték azt, hogy az alanyok alapvetően mennyire bosszúsak. A teszt második fázisában pedig a saját intelligenciájukat kellett pontozniuk, míg végül egy intelligenciateszt következett. A temperamentumosabb diákok nagyobbra becsülték az intelligenciahányadosukat, mint azt a teszt alátámasztotta volna. Szemben a szorongással vagy más neurotikus jegyekkel rendelkezőkkel , akik viszont alábecsülték magukat és okosabbnak bizonyultak, mint aminek hitték magukat.

Persze ebből nem következik egyértelműen, hogy egy temperamentumos ember egyértelműen buta is, de, aki minden apróságon felhúzza magát és állandóan lelkesen veszekszik, nagy eséllyel becsüli túl magát bármelyik korosztályban.

Azért kutatás nélkül is, egyszerű józan paraszti ésszel is belátható, hogy aki gyakran dühös, ordít és örömét leli mások bántásában, nem rendelkezik kellő önkontrollal és empátiával sem, ami pedig az érzelmi intelligencia szerves része.

Szóval ne zsörtölődjünk annyit, inkább tanuljunk valami újat!