Apró lépés, de haladás.

Hányszor érezted már, hogy egy feladat leküzdhetetlennek, egy akadály átugorhatatlannak tűnik? Talán azért, mert nem látszott, hogy hol a vége, vagy azért, mert fogalmad sem volt, hogy miként kezdjél neki, esetleg a hátad közepére kívántad és folyton halogattad? Az 5 perces szabály alkalmazásával apránként megbirkózhatunk a legutáltabb tennivalókkal is.

Ez a végtelenül egyszerű, ugyanakkor remekül alkalmazható szabály egy pénzügyi blogger-szakértőtől, Trent Hamm-től származik.

Hamm szerint, ha csupán 5 percet szánunk is a feladatra, nő a személyes teljesítményérzet, és elindul a megoldás folyamata. Az alapötlet szerint, valahányszor olyan dologba kell fognunk, amit nem szívesen teszünk, egyezzünk ki magunkkal abban, hogy 5 percet rászánunk, – akár be is állíthatunk ténylegesen egy stoppert, hogy mérjük az időt – és az idő leteltével lelkiismeretfurdalás nélkül ugorhatunk tovább.

Legyen szó akár a fürdőszoba takarításáról, akár nyelvtanulásról, akár egy kellemetlen telefonról, 5 perc alatt sok mindent el tudunk intézni.

Gyorsan végigtöröljük a felültet ecetes ronggyal, megcsinálunk egy gyakorló feladatot, letudjuk a cikis telefont… 5 perc után nyugodt szívvel haladhatunk tovább! Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, foglalkoztunk a témával, rászántuk az időt.

Sőt, az esetek többségében az fog történni, hogy 5 perc elteltével még tovább folytatnánk a projektet, mert már ráéreztünk, elkaptuk a fonalat, látjuk a végét vagy rájöttünk, hogy nem is olyan vészes az egész.

Beletettünk némi értékes időt, erre büszkék lehetünk. Még ha csak egy picit is, de már előrébb tartunk, mint tegnap, haladtunk a tennivalókkal. Messzire érhet egy kis lépés is, különösen, ha fókuszált és teljes erőbedobással végezzük.

Ne becsüljük le 5 perc jelentőségét!