Minden idők legismertebb szexszimbóluma a mai napig legendás.

1926. június 1-én született Los Angelesben. Gyermekkorát különböző nevelőszülőknél és árvaházban töltötte, mert édesapját nem ismerte, édesanyja meg pszichés problémái miatt alkalmatlan volt a nevelésre. 16 évesen ment először férjhez, így elkerülte, hogy visszakerüljön az árvaházba.

Norma Jean Baker néven látta meg a napvilágot, de gondosan választott másik művésznevet. Monroe az édesanyja lánykori neve volt, a Marilyn-t pedig Marilyn Miller színésznő után ragadt rá, akire sokak szerint hasonlított.

A második világháború idején gyári munkásként dolgozott, az első fotók akkor készültek róla. Pin-up girl-ként (címlaplány) vált híressé és úgy kapta az első mellékszerepeit filmekben.

Eredetileg ő kapta volna az Álom luxuskivitelben főszerepét, de végül Audrey Hepburn-t választották. Akkoriban nagy botrányt kavart, amikor aktképek is megjelentek róla, de igazából csak keresettebbé váltak tőle a filmjei. Egyre komolyabb szerepeket kapott vígjátékokban és drámákban is. A kritikusok elismerését is kivívta, 1959-ben a Van, aki forrón szereti vígjátékban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

Bár szerették volna beskatulyázni a “buta szöszi” szerepébe, imádott olvasni és vonzódott az okos férfiakhoz.

A főzés tudományát is elsajátította, halála után sok receptet hagyott hátra. 2010-ben a The New York Times Hálaadás alkalmából megjelentette töltött pulyka receptjét. A cikk szerint a recept elég bonyolult, de igen tehetséges szakácsra vall.

A nehéz gyermekkor, az ismertség vagy a rajongók hada talán, de sok szorongással és depresszióval küzdött. A drog és az alkohol is szerepet játszott az életében.

1962. augusztus 5-én találták holtan az otthonában. A halál oka barbiturát-túladagolás volt, öngyilkosságot állapítottak meg. Halála az egész világot megrendítette.

Azóta évtizedek teltek el, de még mindig legendás. Fizikailag már nincs köztünk, de Marilyn Monroe még mindig sztár!

Forrás: MF