Nézz az ég felé!

Egészen különleges helyen található Saint-Michel d’Aiguilhe apró kápolnája: az épület egy vulkáni kúp tetején foglal helyet. A franciaországi Le Puy-en-Velay közelében emelkedő kis zarándokhely drámai magasságban tör az ég felé. Maga a bazalttömb kb. 85 méter magas, a tetején figyelő épületet 268 lépcsőfok megmászása után érhetjük el.

A kápolnához egy meredek sétaút vezet fel; aki kellő erőnléttel rendelkezve megmássza, lenyűgöző látványban részesülhet.

Fotó: Mike Rowe/Flickr
Fotó: Martin Sharman/Flickr
Fotó: Mike Rowe/Flickr

A kápolna 962-ben épült, de maga a sziklatömb már évezredek óta szakrális helynek számít. Egy ókori szentély működött itt, amit a rómaiak Merkúr istennek ajánlottak, jóval azelőtt, hogy a keresztény kápolna megépült.

Fotó: Holly Hayes/Flickr

Az épületet Puy püspöke emelte annak megünnepléseként, hogy Szent Mihály visszatért zarándoklatából. Az akkori egyszerű kis szentélynek a központi része máig fennmaradt. A 12. században a kis épületet jelentősen kibővítették, többek között egy rövid hajót, két oldalkápolnát, egy kis kerengőrészt, faragott kaput és harangtornyot toldva hozzá. Ekkor a 10. században készült freskókat is újrafestették az eredeti stílusban, sőt bővítették a számukat is.

Fotó: www.panoramio.com
Fotó: Ealdthryth of Humberstone/Flickr

1955-ben régészek az oltárban kincseket – szent tárgyakat – találtak; ezeket most a falon kiállítva, vasrács mögött lehet megtekinteni. A kápolna rengeteg zarándokot is vonz, főleg azért, mert a városka a Santiago de Compostelába tartó egyik fő zarándokút kiindulópontja.