Példaképek.

Szeptember 28-áig egyedülálló kiállítást láthatnak az érdeklődők a Testnevelési Egyetem (1123 Budapest, Alkotás utca 44.) aulájában. Az Arany pillanatok c. vándorkiállítás a legendás Aranycsapat relikviáit mutatja be.

Aligha akad olyan focirajongó, aki ne tudná felsorolni az Aranycsapat tagjait és eredményeit. A legendás 6:3-ról mindenki hallott, még az is, aki meg sem született 1953-ban, amikor hazánk fiai felülmúlták az az angolokat.

A magyar focitörténelem legsikeresebb korszaka most testközelből elevenedik meg, hiszen a csapat tagjainak személyes tárgyain keresztül kaphatunk betekintést erről az időszakról.

Itt van Grosics Gyulának a Testnevelési Főiskolán szerzett sportvezetői oklevele, Lantos Mihálynak az 1954-es világbajnokságra szóló sportolói akkreditációja, Tóth II Józsefnek a Csepel SC-vel szerzett 1959-es bajnoki aranyérme. Külföldön járva még ma is tapasztalhatjuk, hogy Puskás nevét szinte mindenhol ismerik, de az ’évszázad mérkőzéséről’ is világszerte hallottak.

Akkoriban futballisták nem egyszerűen sztárok, hanem egyéniségek, példaképek voltak, akik játékukkal iskolát teremtettek.

A mostani kiállítás apropója azonban nem túl vidám: 65 évvel ezelőtt, 1954. július 3-án vesztettük el 3:2-re a VB döntőt Németország ellen, ami egy máig ki nem hevert epizód a labdarúgás rajongói számára. Azóta tudjuk, hogy ez az ezüst egyben a magyar futball legnagyobb sikere is volt, de az ellentmondásos vereség ettől még ugyanolyan fájó pont marad a szurkolóknak.

Az Aranycsapat több tagja, illetve annak a labdarúgó-generációnak több képviselője is a Testnevelési Főiskolára járt.

Aranycsapat játékosai közül négyen is itt szereztek diplomát, így Grosics, Buzánszky, Lantos és Tóth II is. A kiállítást szervező Puskás Intézet a bemutatott tárgyak egy részét Spanyolországból hozta haza, minden követ megmozgatva.

Kép: Fortepan