Több járulék marad így a zsebükben.

Akad, aki nem tudja elképzelni az életét munka nélkül még nyugdíjasként sem, mások alig várják a megérdemelt pihenés éveit. És természetesen sokan vannak, akik anyagi okok miatt kénytelenek nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni. Hazánkban jelenleg kb. 70 ezren dolgoznak a nyugdíj mellett. Most új, még kedvezőbb adóügyi szabállyal próbálják tovább ösztönzi a munka folytatást.

Januártól még jobban megéri a nyugdíjasoknak dolgozni, munkáltatóknak pedig nyugdíjast foglalkoztatni, mivel semmi járulékot nem kell fizetniük sem nekik, sem a munkáltatóknak, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Nézzük a számok nyelvén: bruttó százezer forintból tavaly decemberben 71 ezer forintot kapott kézhez egy nyugdíjas munkavállaló, idén már 85 ezer forintot fog. A munkáltatók is jól járnak, mert ők összesen 21 százalékos közterhet spórolhatnak meg egy nyugdíjas alkalmazásán ebben az évben, mivel sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük.

A kormány arra számít, hogy rengeteg nyugdíjas tér vissza a munka világába az adókönnyítések miatt. Ráadásul a nyugdíjasokat mostantól nem kell bejelenteni az adóhatóságnál, amivel a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkenthetik.

A helyzet azonban korántsem ilyen rózsás. Amit nyer a réven, azt sok nyugdíjas elveszti a vámon, hiszen a csökkenő nyugdíjemelések az ellenkező irányba billentik a mérleg a nyelvét. Eddig félszázalékos plusz nyugdíjemelés járt a nyugdíj melletti munkavállalásért, ezentúl elesnek ettől. Sok összetevőtől függ, hogy végül nagyobb lesz-e a nyereség a veszteségnél – mondják a szakértők.

Forrás: propeller.hu