Mert tanulni sohasem késő!

Ezt vallotta Pierre Vellas francia szociológus professzor is, amikor 1972 nyarán előadásokat kezdett szervezni a nyugdíjasoknak. A rekkenő hőségben nagy sikere lett a hűvös egyetemi nagyelőadóban tartott kurzusoknak, egyre többen kezdtek érdeklődni az új tudás elsajátítása iránt. Mivel a kései tanulás Vellas szerint hozzájárul az idősebb emberek fizikai, mentális és társadalmi egészségi szintjének és életminőségének javításához, így nem állt meg az egynyári oktatásnál, 1973-ban megalakította a Harmadik Kor Egyetemét kimondottan 55 év felettiek részére.

A képzés összetettségére nagyon odafigyeltek. Elindultak a torna-, gyaloglás-, futás- és tánckurzusok mellett a matematikai, logikai, memóriatréningek, illetve rajz, művészettörténet, pszichológia, színházlátogatási programok is többek között. Így nem csak a szellem, de a test és a lélek is tréningezve volt. Bár Amerikában már 1962-ben is indult hasonló kezdeményezés, Európában mégis csak a hetvenes éves közepétől kezdett el igazán elterjedni az idősebbek képzése.

Hazánkban a kétezres években kezdett el igazán meghonosodni ez a fajta oktatás. Napjainkban az ország számos pontján van lehetőségük a szenioroknak arra, hogy továbbképezzék magukat vagy teljesen új ismeretekre tegyenek szert. Mindenki találhat kedvérevaló szemináriumot, akár online formában is.

A tudományos és kulturális programok segítenek az elme pallérozásában, de társaságot, új ismereteket és új ismeretséget is jelenthetnek. Érdemes élni a lehetőséggel!

Forrás: World U3A