70 km/órás sebesség.

A nagyvárosi közlekedést ma legtöbben busszal, trolival, villamossal oldjuk meg, de egykoron ha valaki gyorsan akart egy pontra eljutni, annak kocsist kellett bérelnie. A legtöbb fogatot, kocsit lovak húzták, de időnként megjelentek megdöbbentő alternatívák is.

A struccfogatok történetét a 18. századig vissza lehet vezetni.

Ez volt az az időszak, amikor az első fogságban tartott madarak feltűnést keltettek Európában az egyedi megjelenésükkel. A röpképtelen madár megbabonázta a felfedezőket, természettudósokat, akik bevitték az európai nemesek udvaraiba, mint egzotikumot.

A 18 század végén ugyan már megjelentek az arisztokratáknál, de a 19. század közepéig nem volt elterjedt a struccfogat. A tengerentúlon hasonló folyamat zajlott: a ló nélküli fogatok alternatívát jelentettek a tehetőseknek, az egyre növekvő városok utcáin való közlekedéshez.

A közönséges strucc eredetileg megtalálható volt a Afrika egyes részein és a Közel-Keleten, de a régészek vizsgálatai szerint Indiában is jelen volt már 35 ezer évvel ezelőtt.

A nyílt, füves szavannák, félsivatagok lakója, a szomjazást napokig elviseli. A kakas 210-275 centiméter magasra nő meg; teste nagyjából 2 m hosszú, a tömege 100-156 kilogramm. A kisebb tojó 175-190 centiméteres magasságú és 90-110 kilogramm tömegű.  A madár lába hosszú, erős, az ujjak végén tompa karommal. Jó futó,akár a 70 km/h sebességet is eléri.

Természetes élőhelyén több mint 40 évig él, állatkertekben akár 50 évig is.

A középkorban kiváltképp a hímet dísztollaiért vadászták: a strucctoll sokáig volt divatban. Ma főként húsáért tenyésztik, de a tojása is keresett.