Vannak növények, amik nagyon hasonlítanak egymásra, viszont teljesen másként hatnak.

Míg az egyik egészséges és ízletes, a másik, formailag hasonlító társa mérgező. Az összetévesztésük végzetes is lehet! Ezért nagyon fontos, hogy közelebbről is megismerjük őket, akkor nem okoz problémát felismerni őket. Ám, ha valaki nem biztos a tudásában, akkor inkább kerülje az erdei nasizást! De a tudással felvértezhetjük magunkat és másokat is:

Áfonya- Boróka

A finom áfonya könnyen összetéveszthető a közönséges boróka hasonló lila bogyójával. Míg az előbbi nagyon is egészséges, az utóbbi bélpanaszokat, vesegyulladást, görcsöket vagy akár kómát is okozhat. Ha jobban megnézzük, a legszembetűnőbb különbség a levelek között van:

Petrezselyem – Bürök

A petrezselyem, vagy más néven fehérrépa igen kedvelt növény, a gyökere, a szára és  a levelei is ehetők.  A hozzá hasonlító foltos bürök vagy egyszerűen bürök, erősen mérgező, szervezetbe kerülése bénulásos halálhoz vezet. Míg az előbbi levelei illatosak (és valószínűleg ismerősek is), utóbbinál az elmorzsolt levelek kellemetlen illatúak.

Medvehagyma – Májusi gyöngyvirág

Az ízletes és közkedvelt medvehagyma megszólalásig hasonlít a májusi gyöngyvirág leveleihez, ami viszont erősen mérgező. Hányinger, elesettség, lassú szívverés, majd görcs és halál lehet a következménye, ha összekeverjük a kettőt. Megnehezíti a dolgunkat, hogy egy időben bújnak ki a föld alól, de segítségünkre lehet, ha megdörzsöljük a leveleket: a medvehagymánál intenzív fokhagymára emlékeztető illatot kell éreznünk, míg a gyöngyvirágnál nincs ilyen.  A gyöngyvirág harangszerű fehér virágai fürtökben nőnek a szárra, s bár a medvehagyma virágzata is fehér, azok nem harang alakúak.

Forrás: wikipedia