95%-os pontosság.

Szagminta alapú teszt segíthet ’kiszagolni’ a tumor megjelenését, egyszerűen a vérmintából. A vér párolgása során keletkezett gőzöket vizsgálva egy új készülék meg tudta különböztetni a jóindulatú tumorokat a hasnyál-, valamint petefészek daganatoktól. Az eljárás 95%-os biztonsággal működött.

A vizsgálatok szerint a most kifejlesztett eszköz — ami mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alklamaz – a vérplazmamintákban található sejtek által kibocsájtott illékony szerves vegyületeket elemzi, így a nehezen felismerhető daganattípusok, például a hasnyál- vagy petefészek tumor szűrését segítheti.

Az elektronikus szaglószerv, az ’e-orr’ rendszer nanoszenzorokkal felszerelt, arra kalibrálták, hogy az illékony szerves vegyületeket detektálja. Korábbi tanulmányok szerint ezek ugyanis különböznek attól függően, hogy jóindulatú daganattal vagy petefészek tumorral állunk-e szemben.

93 páciens vérmintáját vizsgálták: 20 beteg petefészek daganattal, 20 jóindulatú petefészek daganattal küzdött, 20 pedig egyszerű kontrollra érkezett, de egészséges volt. További 13 páciens hasnyálmirigy rákkal, 10 jóindulatú hasnyálmirigy daganattal harcolt, újabb 10 résztvevő kontroll volt. Az e-orr a petefészekrákot 95%-os, a hasnyálmirigyrákot 90%-os pontossággal ismerte fel. Az eszköz helyesen azonosította mindegyik (összesen 8) korai stádiumú rákbeteget.

Ugyan ez még csak egy korai tanulmány, de az eredmények rendkívül biztatóak. Az adatok alapján azonosítani tudjuk a tumorokat az előrehaladottabb és koraibb stádiumban is. Amennyiben a klinikai körülményeket megfelelően fejlesztik, akkor a lehetséges teszt egyszerűen vérvételből az évenkénti állapotfelmérés részévé tehető.

Az eredményeket a Pennsylvaniai-Egyetem és a Penn’s Perelman Orvosi Intézet kutatói az American Society of Clinical Oncology éves konferenciáján prezentálták.