Igazi remekművek.

Mi alapján lehetett egy épületet megtalálni azelőtt, hogy bevezették volna a házszámozás rendszerét? Amszterdamban például az oromkövek segítettek. Ezek a bájos kis táblácskák azért készültek, hogy azonosítsák a házakat, épületeket, hiszen mindhez tartozott oromkő.

A különleges kövekbe képeket faragtak és mindegyik színesre volt festve. Az ábrázolás arra utalt, hogy az épület milyen funkciót tölt be. Például egy papírüzemnél a papírgyártás különféle munkafolyamatai kerültek megörökítésre, a mészárszéknél pedig egy levágott, kibelezett marhát láthattunk.

Az oromkövek a középkorban voltak elterjedtek, amikor csak néhány ember tudott írni és olvasni.

A festett táblák egyértelműen jelezték, hogy ki a ház tulajdonosa, milyen célokat szolgál az épület. A toll egy íróra utalt, a hajó pedig vélhetően arra, hogy itt egy tengerész, hajóskapitány él. Néhány oromkő díszként szolgált, vagy a szentírásból idézve egyfajta szerencsehozó talizmánként.

Haarlem 19 Sept 2009 (136)

Sok helyen ismétlődő mottóként jelenik meg ezeken a köveken a ’Soha nem tökéletes’ (Nooit Volmaakt), ami a házigazda azon hitére utal, hogy egyedül csak Isten lehet tökéletes. Akadnak olyan táblácskák is, amelyek szójátékkal, bolondos idézetekkel egészültek ki.

1875-tól az oromkövek elvesztették a gyakorlati jelentőségüket, mivel Amszterdamban abban az évben bevezették a házszámozást.

Hollandiában még ma is megtalálható azonban mintegy 2500 kő, ebből 850 Amszterdamban. A környező országok városaiban, így Brüsszelben és Koppenhágában is nyomukra akadhatunk. Számos oromkövet elvittek az eredeti helyükről megőrzésre az Amszterdami Múzeumba.

Jonah boarding ship

Castor Tenax

Haarlem 19 Sept 2009 (17)

Haarlem 19 Sept 2009 (39)

Monnickendam: Guardian Angel

The Literate Chicken / De Lezende Kip

schoonhoven,may 2010 (57)

Kiemelt kép: Ahvenas/www.atlasobscura.com