Valamikor tehetős polgárok üdültek itt.

Elhagyatott, pusztulásnak indult kunyhók sorakoznak az USA-ban található Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban. Sok-sok évvel ezelőtt Elkmont vakációs úti cél volt a nyári forróság elől a hegyek közé menekülő, fizetőképes utazók számára.

Ma azon dolgoznak, hogy a megmaradt üdülők történelmi területként kerüljenek megőrzésre.

Fotó: Brian Stansberry/Wikimedia Commons

Amikor az 1800-as évek közepén a telepesek megérkeztek Elkmontba, farmokat és kunyhókat építettek. A kulcsot errefelé a fakitermelés jelentette, a favágók a kőris, nyár, cseresznye és hemlock fenyőket vágták ki. A rönköket lovakkal huzatták a közeli folyóig, onnan szállították feldolgozásra.

A turizmus megindulásában sokat segített, hogy látogatókat fogadott a terület, akik egy megfigyelőkocsin utazhattak, piknikezhettek, és eltölthettek egy kellemes napot Elkmontban.

Fotó: Brian Stansberry/Wikimedia Commons

1907-re Elkmont a környék második legnagyobb városává nőtte ki magát postával, iskolával, hotellel, templommal. 1910-ben az Appalachian Club további szállodákat, üdülőket, klubházat hozott tető alá.

Fotó: Steven C. Price/Wikimedia Commons

A folyóparti közösségbe gyűlt családok úsztak, kenuztak, lóversenyeztek, élőzenét hallgattak, táncoltak. A látogatók rendelhettek vacsorát, de akár el is tudták készíteni a sajátjukat, a külön bejáratú kunyhójukban.

Fotó: Dennier/Wikimedia Commons

1926-ra a terület nagy részét megtisztították a fáktól, így a munkálatok befejeződtek. A befolyásosak azért lobbiztak, hogy a területet nemzeti parkká nyilvánítsák és ez 1934-ben meg is történt. Néhány lakó továbbra is a park területén élt, és megállapodásokat írt alá az épületek bérbeadására. Elkmont megmaradt üdülőközösségnek, de a II. világháború után kevesebben látogatták. Néhány kunyhót lebontottak, néhány üresen állt, de a fő szálloda 1992-ig nyitva tartott, amikor a lakók bérleti jogai lejártak.

Fotó: Kevin O’Mara/Flickr

A jelen kor látogatói megtekinthetik a 17 üdülőt, amit védettként állítanak helyre.

Fotó: Joel Kramer/Flickr

Láthatjuk a maradványokat – kandallókat, kéményeket – is a lebontott kunyhókból. Saját magunk végigjárhatjuk a házikók némelyikét, de akad olyan, amelyik nem biztonságos, így azokba a belépés tilos. A felújítási munkálatok még csak a kezdeti fázisban vannak, és jó néhány évig eltart majd, amíg minden kész lesz.

Fotó: National Park Service

A klubház már sorra került, visszakapta 1930-as évekbeli fényét, korhűen varázsolták újjá, gerendás mennyezettel, kő kandallóval, hintaszékkel ellátott verandával. Az épületet gyakran bérelik találkozókra, esküvőkre és más eseményekre.