Évtizedek munkája után mindenki várja egy kicsit a nyugdíjat.

Végre jut idő mindenre, amire korábban nem. Azok is vágynak egy kis pihenőre, akik alapvetően szerették a munkájukat. Az első hónap általában jó érzéssel telik. Talán még a második is, aztán felmerül a kérdés, hogyan tovább?

Van, aki kedvtelésből, van, aki kényszerből, de többé-kevésbé dolgozik tovább. Míg másoknál marad a háztartás, a hétköznapi teendők és egy kicsit kiüresedett élet. Ilyenkor sokan zuhannak depresszióba. Úgy érzik, fölöslegessé váltak, a család többi tagja nem mindig ér rá. Viszont nem érdemes szomorkodni, minden kornak megvan a maga bája. Az aktivitást másban is ki lehet élni!

Alkotás

A nyugdíj as élet lehet a hobbik és az alkotás ideje. Legyen szó kézimunkáról, barkácsolásról, süteménysütésről, festésről vagy bármilyen más alkotótevékenységről, amely hozzájárul a lelki egészség fenntartásához.

Társasági élet

Több idő jut a programokra, családra, barátokra, vagy akár önkéntességre is. Nem kell egyedül maradni, mások is járnak hasonló cipőben, egy kis nyitottsággal új ismeretségek is köttethetnek.

Házasélet

Ha már kicsit ellaposodott, fel lehet lendíteni. A több rászánható idő miatt könnyebb visszacsempészni az intimitást, a beszélgetést vagy akár a testiséget is.

Vágyak beteljesítése

Ez remek időszak lehet a saját álmokkal, vágyakkal való foglalkozásra. Ha már van bakancslistánk, akkor belevágni, ha még nincs, akkor időszerű lehet készíteni egyet. Új impulzusok, új élmények, rég vágyott dolgok megélésének lehet ez az időszaka.

Elfogadás

Sokat segít a lélek ápolása is. Az élet új szakaszát nem mindig könnyű feldogozni, de lehet a jó oldalát is nézni. Természetesen nem könnyű, ha valakit más veszteség is ért, vagy az egészsége romlott meg. Nem minden nap jó, de minden napban van valami jó: érdemes arra összpontosítanunk, ami az adott nap során pozitívumot jelent.