A fogyasztók visszajelzéseit is várják.

Egy patikában vagy egy drogériában elképesztő választékban sorakoznak a polcokon a különféle étrend-kiegészítők. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük! Sokszor csak a reklámokra, a szomszéd tanácsaira vagy a megérzésünkre hagyatkozva választunk, aztán vagy elérjük a kívánt hatást, vagy nem. Rosszabb esetben pedig akár mellékhatások is felléphetnek. Az ok lehet egyéni érzékenység, a termék összetételéből vagy minőségéből adódó hatás, más szerekkel együttes fogyasztás miatti vagy egyéb feltételezett mellékhatás.

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) most egy honlapot indított, amely az az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjti össze. A www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket.

A közlemény szerint az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált (pl. kapszula vagy tabletta) formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket.

A hazai étrend-kiegészítő piac dinamikusan bővül, a felnőtt lakosság jelentős része fogyaszt rendszeresen ilyen termékeket. Ezek a készítmények hosszú távú alkalmazás alatt sem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, s a jó minőségű termékek esetén ez az elvárás teljesül is.

A MÉKISZ, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésével elindított honlapon a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

A közös cél az, hogy az étrend-kiegészítőket még biztonságosabb tegyük, ebben mi is segíthetünk az esetleges mellékhatások bejelentésével. A bejelentés teljesen anonim.

A honlapot itt találjuk: nutrivigilancia.hu