Potenciális orvosságok.

Szinte csak a téli ünnepek alatt használjuk a fahéjat, a szegfűszeget vagy a szerecsendiót: forralt bor, almás sütemény, mézeskalács nem készülhet nélkülük. Pedig érdemes lenne helyet találni az étrendünkben ezeknek a finom illatú, aromás fűszereknek az év minden időszakában, ugyanis gyógyhatással bírhatnak.

A fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót ún. ‘táplálkozási szerként’ sorolják be, amely elnevezés olyan élelmiszert jelent, ami gazdag az egészséghez hozzájáruló összetevőkben, antioxidáns hatás mellett antivirális, -bakteriális, -fungális hatással is bírhatnak.

Gyakran lehetséges antioxidánsként hivatkoznak rájuk. Az antioxidáns potenciáljának mérésére az ún. ORAC érték szolgál, ezen a skálán az őrölt szegfűszeg a világon a 8. legmagasabb értéket kapja, a fahéj a 16., a szerecsendió pedig a 34. helyet foglalja el.

A keleti kultúrában a fűszerek potenciális gyógyszerek is, nem véletlenül.

Az erőteljesebb ízű vagy illatú fűszerek közül a fokhagyma vagy a kurkuma nem mindenkinek jön be, ilyenkor kerülhetnek képbe a karácsonyi fűszerek, amiket kellemes illatuk miatt is használunk és még inkább így fogunk tenni, ha tudjuk, hogy ezzel az egészségünknek is jót teszünk.

A fahéjról kiderült, hogy a bélrendszeri kiürülést lassítja, így csökkenti a vércukor evés utáni emelkedését. A fahéjsavak antifungális és antibakteriális hatást mutatnak, még a 2-es típusú diabétesszel élőknek is segíthetnek.

A szegfűszeg az indiai ajurvédikus gyógyászatban kiemelkedően fontos és képes például tuberkulózis ellen felvenni a harcot.

A szerecsendiót a reuma, az isiász, a vérhas, a  hányinger sőt még a lepra kezdeti stádiumának gyógyszereként is ismerték. Indiában és Kínában a szerecsendió fontos fűszer, bizonyítottan hat a hasmenés ellen, de potenciális antidepresszánsként is leírták, ugyanakkor a csontanyagcsere javítójaként, allergia-ellenes szerként is felbukkant már egyes tanulmányokban.

Az alkoholos kivonata nagy mértékben csökkentette a májfunkciós indexeket, a vércukorszintet, a lipid felhalmozódást, a koleszterinszintet és a gyulladást egerekben. Egyes adatok szerint a vastagbélrák, a mellrák és a papillomák kezelésében is szerephez juthat.