A klímaváltozás ellenére is tudnak gazdálkodni.

Bangladesben komoly problémákat generál a klímaváltozás. A szegény ázsiai ország sokkal inkább elszenvedője, mint okozója a globális felmelegedésnek.

Bangladesben az úszó kertek telepítése évszázadokkal ezelőtt kezdődött. A kertecskék a vízben úszó, őshonos növényekből készülnek, hagyományosan vízijácintból. Ezek a kertek úgy működnek, mint a tutajok, a vízzel együtt emelkednek és süllyednek. A történelem során arra használták őket, hogy az esős időkben is folytatni tudják a gazdálkodást, amikor a folyók megáradtak.

A farmerek egyfajta magaságyást képeznek, amelyben 90 cm mélyen rétegzik a növényeket. Ahogy ezek a növények rothadnak, szerves anyag szabadul fel belőlük, amely táplálja a zöldségeket. Okra, spenót, tökfélék, padlizsán, terem itt, sőt néha gyömbér vagy kurkuma is.

Ilyen úszó-lebegő kerteket Mianmarban, Kambodzsában, Indiában is használnak. A bangladesi kerteket globálisan fontos mezőgazdasági örökségi rendszerként tartják számon.

A kerteknek képesnek kell lenniük arra, hogy specifikus terményeknek adjanak helyet, amelyek minimális talajjal is beérik. A rizs a klímaváltozás következtében egyre inkább kiszorul, alternatív fajok jelennek meg. Ezek az úszókertek fenntartható megoldásokat jelentenek az éghajlatváltozás okozta problémákra a világ leginkább érintett részein. Az emelkedő-süllyedő vízszint mellett is használható lebegő ágyások hosszútávú, biztos megélhetést kínálnak.

Az ott élő családoknak ezek az ágyások stabilitást biztosítanak. Nem csak elegendő élelmet termelnek, de a família bevételeit is jelentik. A gazdák zömmel hibrid magokat használnak, amelyet minden évben meg kell venniük. Ezek a kiskertek fogékonyak a kártevőkre, kórokozókra, ezért a növényvédő szereknek is költeni kell. Azonban a megtérülés még így is jónak mondható, elmondások szerint egy gazda így négyszer annyit tud így keresni, mint a tradicionális rizstermesztéssel.

Általában egész családok dolgoznak a kertekben, nők, gyermekek és idősek egyaránt az ültetéssel foglalatoskodnak, és vízinövényeket gyűjtenek a kertek építéséhez. A férfiak a kertet művelik és védik őket a portyázóktól. Néhány család halakat is tenyészt a kert körül.

Forrás: goodnewsnetwork.org