Legyen könyv az éjjeliszekrényen.

Könyvmolyok, figyelem, itt egy remek hír: egy új tanulmány szerint azok, akik elalvás előtt még olvasgatnak az ágyban, boldogabbak, egészségesebbek, és jobban is alszanak. Szóval úgy tűnik, hogy érdemes néhány könyvet az éjjeliszekrényen tartani, és szundikálás előtt még elolvasni legalább néhány oldalt belőlük!

A tanulmány (amely egy matracokat értékelő oldal részére készült) során 2309 résztvevőt vizsgáltak, és mintegy 1000 részletesebb válaszadóra fókuszáltak, akik két részre oszlottak   — az egyik csoportba azok tartoztak, akik gyakran olvasnak az ágyban (átlagosan 5 vagy még több este hetente), a másikba pedig azok, akik ritkán, vagy soha.

Az ágyban olvasók több, mint 80 %-a azt mondta, hogy az olvasás relaxáló, 65 %-uk külön kiemelte a stressz csökkenését, aminek előnyét élvezték. 50 %-uk egyenesen azt állította, hogy jobban alszik.  Az olvasók 44 %-a a hagyományos, papír alapú könyvet veszi szívesebben ilyenkor a kezébe, de 38 %-uk e-book olvasón is szívesen mélyül el.

A felmérés szerint az ágyban olvasgatók egy plusz órát és még 37 percet aludtak heti szinten azokhoz viszonyítva, akik nem vesznek könyvet a kezükbe a hálóban. Márpedig az alváshiánnyal küzdők korában ez a 97 perc igazi kincsnek tűnik!

Az extra alvás az általános boldogságérzetet is fokozza, az ágyban olvasók 70 %-a úgy érzi, hogy az életük teljes, elégedettek, boldogok – a nem olvasók közük viszont csak 58-% vallja ezt.